Masa de Paşte goleşte portofelul. Românii cumpără mai puţin sau deloc: „Te ia groaza!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânzările la piaţă, tot mai slabe FOTO I.S.
Vânzările la piaţă, tot mai slabe FOTO I.S.

Pregătirile pentru masa de Paşte ard la buzunare. Explozia preţurilor din ultima perioadă îi obligă pe români să cumpere mai puţin sau deloc, în condiţiile în care cumpărăturile minime pentru sărbători depăşesc lejer 300 de lei.

Carnea de miel se  vinde în pieţe cu peste 40 de lei kilogramul, însă de departe cele mai mari creşteri de preţ se observă la legume şi lactate. Anul trecut, carnea de miel costa între 27-30 lei/ kg, ouăle-60 de bani bucata, cozonacul 30-35 lei/kg, roşiile de import, între 8 şi 18 lei/kg, cartofii-2 lei/kg, ridichi-1,5 lei legătura, salată verde-1,5 lei bucata, telemea proaspătă de oaie-25 lei/kg. 

Acum, ouăle costă 70 de bani bucata, iar cele de ţară se vând cu preţuri cuprinse între 1- 1,5 lei/bucata. 

Creşteri mari de preţuri s-au înregistrat la ulei, un litru din cel mai ieftin sortiment costând în prezent 9,3 lei faţă de 6,5 lei cât era în urmă cu câteva luni. 

Dacă anul trecut, din 100 de lei puteam cumpăra două kilograme de carne de miel, o pască şi 10 ouă, acum lucrurile nu mai stau la fel. În prezent, din aceeaşi bani, putem lua 1,5 kg carne de miel, doar jumătate de pască, nu una întreagă şi 10 ouă.

Vânzările, tot mai slabe

Oamenii cu venituri mici şi medii resimt cel mai mult creşterea preţurilor. Pentru pensionarii cu bani puţini e un dezastru. Ioana Manea, de 73 de ani, spune că îşi permite să cumpere din ce în ce mai puţine alimente, de frică să nu rămână fără bani pentru facturi şi medicamente. 

calarasi preturi piata FOTO I.S.

Salata se vinde cu preţuri cuprinse între 2 şi 4 lei FOTO Ionela Stănilă

"Este o tragedie pentru cei cu venituri mici. Mâncarea s-a scumpit, la piaţă sau la supermarket dacă mergi, te ia groaza. Cu 100 de lei nu cumperi mare lucru. Pentru masa de Paşte voi achiziţiona mai puţine produse. Am decis să renunţ la carnea de miel, un pui e suficient. Nu mai zic de legume şi fructe, acelea au preţuri astronomice pentru mine. În urmă cu câteva luni, aprovizionarea mă costa 150 de lei, acum cumpărăturile depăşesc lejer 300 de lei", spune femeia.

calarasi preturi piata FOTO I

Clienţi puţini în Piaţa Orizont din Călăraşi FOTO I.S.

Românii resimt din plin efectele creşterilor de preţuri. "Cred că 40-50% am observat o creştere de preţuri, cu aceiaşi bani cumperi mai puţină marfă. Sau dai mai mulţi bani dacă doreşti mai multe produse. Este incredibil, cel mai ieftin ulei costă 9 lei litrul, iar kilogramul de cartofi nu îl mai găseşti sub 2,5 lei. Nu mai spun de carne şi alte ingrediente", spune gospodina care primeşte o pensie lunară de 1.540 de lei.

calarasi preturi piata FOTO I.S.

Castraveţi româneşti, 15 lei/kg FOTO I.S.

Comercianţii din piaţa Orizont de la Călăraşi spun că vânzările stagnează. "Slab de tot merge vânzarea. Marfă avem, dar lipsesc muşterii. Nu mai au oamenii bani deloc. Ce poţi să-ţi mai permiţi cu scumpirile care au venit peste noi?", se întreabă o comerciantă. 

Tarabele se prăbuşesc sub greutatea legumelor şi fructelor, însă pe cei care cumpără îi numeri pe degete. De exemplu, salata verde se vinde cu preţuri cuprinse între 2-4 lei bucata, ceapă-1,5-2 lei/legătura, spanac-8 lei/kg, castraveţi-15 lei/kg, ridichi, ceapă verde-1,5 lei legătura, verdeaţa-2 lei legătura.

Tarabele sunt pline cu trufandale FOTO I.S.

calarasi preturi piata FOTO I

Alimentele de bază s-au scumpit cel mai mult

În România, inflaţia a crescut la 10,2% în luna martie. Cel mai mult s-au scumpit alimentele de bază şi energia.

Conform ultimului raport INS, inflaţia a ajuns la 10,2%, cu aproape 2 puncte procentuale peste valoarea de luna trecută. Faţă de decembrie 2021, creşterea este de 4,0%. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat la mărfurile alimentare, cu 11,2% faţă de martie 2021. Mărfurile nealimentare s-au majorat cu 10,86%, iar serviciile au crescut cu 2,66%.

calarasi preturi piata FOTO I.S.

Ceapa verde costă 1,5 lei legătura la Călăraşi FOTO I.S.

Preţul produselor de morărit a crescut cu 22%, al pâinii cu 24%, al legumelor şi conservelor de legume cu 18%, iar fructele s-au scumpit cu 10%. Preţurile cărnii şi produselor din carne s-au majorat cu 7,8%, peştele s-a scumpit cu 11,5%, preţul produselor lactate a crescut cu 9,3%.

calarasi preturi piata FOTO I.S.

Piaţă goală, clienţii nu se îngrămădesc la cumpărături FOTO I.S.

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. „Putem lupta cu Rusia şi 10 ani”. În Mariupol, ruşii i-au forţat pe civili să poarte cârpe albe pe mână şi picior, ca soldaţii ruşi

Ce distrugeri poate provoca arma nucleară tactică, despre care Pentagonul spune că ar putea fi lansată din Rusia

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite