INHGA: Debitul Dunării, în creştere. Ce valori se anunţă pentru următoarele luni

0
0

Debitul maxim al fluviului Dunărea se va situa peste mediile multianuale ale lunilor octombrie, noiembrie şi decembrie, în timp ce regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 30% şi 80% din mediile lunare, dar şi sub 30% în unele zone din ţară, relevă analiza pe trei luni publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Astfel, în luna octombrie 2020 regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Someş inferior, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Olt inferior, Vedea, Călmăţui, Buzău, Putna şi pe râurile din Dobrogea, iar cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice Rm. Sărat, Bârlad şi pe afluenţii Prutului.

În luna noiembrie 2020, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Călmăţui, Buzău, Putna şi pe râurile din Dobrogea. Se vor înregistra şi valori mai mici, sub 30%, pe râurile din bazinele hidrografice Rm. Sărat, Bârlad şi pe afluenţii Prutului.

Conform INHGA, în prima lună de iarnă calendaristică, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea, Călmăţui, Buzău, Putna şi pe râurile din Dobrogea. De asemenea, cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor consemna pe râurile din bazinele hidrografice Rm. Sărat, Bârlad şi pe afluenţii Prutului.

"În cursul lunii decembrie este posibilă apariţia formaţiunilor incipiente de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi) în bazinele superioare ale Bistriţei, Mureşului şi Oltului şi pe unele râuri mici din centrul şi nordul ţării", avertizează hidrologii.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna octombrie este de 4.500 metri cubi/secundă (mc/s), mai mare faţă de valoarea medie multianuală de 3.850 mc/s, iar cel minim de 3.000 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

Pentru luna noiembrie, debitul maxim al Dunării este estimat la 4.800 mc/s, iar cel minim la 3.000 mc/s, faţă de media lunii respective, de 4.650 mc/s.

Pe de altă parte, pentru decembrie media lunii este de de 5.200 mc/s, în timp ce debitul maxim al Dunării este estimat la 5.300 mc/s, iar cel minim la 3.000 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste estimări de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv. 

Vă mai recomandăm şi:

INTERVIU EXCLUSIV Strănepotul lui Mahatma Gandhi: „Spunea că dacă n-ar fi avut simţul umorului ar fi luat-o razna”

Marian Godină, uluit de Timişoara, unde „e ca în altă ţară”, dar incomodat la Cluj de nevoiaşii care stăteau la coadă

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite