Închis în aprilie 2011, spitalul din Budeşti se reinventează. Din 2013 va fi transformat în centru de asistenţă medicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolnavii se tratează în alte spitale Foto: Arhivă Adevărul
Bolnavii se tratează în alte spitale Foto: Arhivă Adevărul

Veste bună pentru locuitorii oraşului Budeşti! După ce la 1 aprilie 2011 au rămas fără spital, în localitate se va înfiinţa un centru de asistenţă medicală. Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu Filipescu, a anunţat că vechea instituţie se va transforma, iar oamenii vor putea beneficia de îngrijiri.

Cea mai convenabilă soluţie, spun autorităţile, este ca spitalul să ajungă centru de asistenţă medicală, deoarece astfel costurile sunt reduse, iar oamenii vor putea fi trataţi, nemaifiind obligaţi să meargă la Bucureşti sau Olteniţa. “Dacă se va transforma în centru de asistenţă medical nu va mai avea săli de operaţie, dar şi costurile vor fi mai bine. Sperăm ca de anul viitor să punem această decizie în practică”, a anunţat Filipescu.

36.000 de oameni, trataţi anual

La spitalul Budeşti, s-au tratat în fiecare an 36.000 de oameni. Pe lângă aceştia, au mai mai beneficiat de serviciile spitalului şi locuitorii din comunele apropiate: Vasilaţi, Şoldanu, Fundeni şi Sohatu. Spitalul Orăşenesc Budeşti avea o capacitate de 89 de paturi şi 70 de angajaţi. La medicină internă erau 28 de paturi, la pediatrie 25 şi existu două compartimente pentru bolnavii cronici. Primul compartiment avea 30 de paturi pentru bolnavii cronici, iar al doilea 16 paturi pentru bolnavii TBC. Mai erau incluse şi patru paturi pentru spitalizarea de o zi. În 2010 au fost desfiinţate secţiile de obstetrică-ginecologie şi chirurgie.

Nicio datorie

„Spitalul nu are nicio datorie şi am investit bani în el ca să corespundă cerinţelor, dar nimeni nu ţine cont deaceste lucruri. Când ceva merge bine, trebuie să dărâmăm!“, declara indignată în aprilie 2011, Lucia Lefter, primarul oraşului. Spitalul a fost pus în funcţiune în anul 1890 , funcţionând neîntrerupt până la închiderea din 1 aprilie 2011.

Obligaţi să se descurce

Oraşul Budeşti are o populaţie de 5.400 de locuitori. Aceştia sunt nevoiţi să meargă la spitalele din judeţ sau chiar la Bucureşti pentru a se trata. Până la Olteniţa sunt 27 de kilometri, iar până la Bucureşti 40 de kilometri. Cei care aleg să vină pentru îngrijiri medicale la spitalul din Călăraşi au de parcurs 90 de kilometri, adică aproximativ o oră şi jumătate de mers cu maşina.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite