FOTO Reportaj Daily Mail la rromii din Dâlga: Abia aşteaptă să se mute în Marea Britanie în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care deţin animale, consideraţi bogaţi de străini Foto:Preluare Daily Mail
Cei care deţin animale, consideraţi bogaţi de străini Foto:Preluare Daily Mail

Ridicarea restricţiilor de muncă în străinătate începând cu 1 ianuarie 2014 îi face pe români să viseze cu ochii deschişi, iar pe străini să se îngrijoreze că vor fi asaltaţi de imigranţi. Mai multe familii de etnie rromă din judeţul Călăraşi abia aşteaptă să se mute în Marea Britanie, sporind temerile străinilor. În satul Dâlga, în care comunitatea numără puţin peste 2.000 de suflete, se fac deja planuri măreţe.

Jurnaliştii de la cotidianul britanic Daily Mail au stat de vorbă cu mai multe familii de rromi care doresc să se se mute în Marea Britanie pentru a avea un trai mai bun, dar şi pentru a le oferi o educaţie copiilor lor. Marius Tănase este unul dintre aspiranţi. El a mai lucrat în Marea Britanie, dar şi în Spania, pentru că acasă nu a avut nicio posiblitate de a se întreţine. Soţia sa, Tudora, lucrează ca femeie de serviciu la Bucureşti şi pentru acest lucru face zilnic naveta cu trenul. Marius le-a declarat jurnalistilor străini că nu se va muta pentru a câştiga mai mulţi bani, ci pentru că cei cinci copiii vor avea o şansă mai bună de la o educaţie completă în Marea Britanie

Un loc sărac, fără apă şi drumuri

Jurnaliştii străini notează în ediţia electronică din 12 martie că majoritatea rromilor din Dâlga au lucrat în fabricile de stat construite în timpul regimului comunist, cele mai multe dintre ele intrând în faliment în anul 1989. Dâlga este prezentată ca o localitate săracă, fără apă curentă, fără drumuri asfaltate şi unde 70% din populaţie este afectată de şomaj. În acelaşi reportaj realizat la Dâlga este prezentată şi situaţia altor etnici rromi care nu au nicio posibilitate de supravieţuire în satul din Bărăgan şi care îşi doresc o viaţă mai bună. Aneta Enache are trei copii care trăiesc şi muncesc în Italia şi vin la Dâlga o dată pe an pentru a-şi vizita rudele. Costin Costea, 19 ani, absolvent de liceu, încearcă să-şi găsească un loc de muncă în România, după ce timp de doi ani a lucrat ca muncitor în construcţii în Italia.

"Sunt relativ bogaţi"

Mioara şi soţul său Costel sunt printre localnicii din Dâlga care nu duc grija zilei de mâine. Au o gospodărie bine închegată în care cresc vaci, curcani, gâşte şi găini. Sunt relativ bogaţi, notează Daily mail. Costel spune că succesul său vine din decizia de a nu vinde cele zece hectare de teren pe care le-a primit de la stat imediat după Revoluţie. Reportajul străinilor la Dâlga se încheie într-o notă pesimistă având în vedere că ridicarea restricţiilor la muncă în Europa ar deschide graniţele unui aflux de imigranţi, în special celor provenind din comunităţile de rromi foarte sărace.

 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite