Expoziţia Trench Art-Arta tranşeelor se deschide pe 28 octombrie la muzeu

0
0
Expoziţia se deschide pe 28 octombrie la Muzeul Dunării de Jos FOTO MDJ
Expoziţia se deschide pe 28 octombrie la Muzeul Dunării de Jos FOTO MDJ

Trench Art-Arta tranşeelor este expoziţia inedită care se deschide la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi pe 28 octombrie. Vizitatorii pot admira obiecte confecţionate din deşeuri militare.

Expoziţia, parte a proiectului Colecţii şi colecţionari, ediţia a VII-a, este realizată în colaborare cu Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti. Colecţia ce aparţine ing. Cristian Dumitru, promotorul acestui fenomen în ţara noastră, prezintă povestea cartuşelor, grenadelor, proiectilelor, obuzelor realizate pe front, în spitale de campanie sau prizonierat de soldaţii români sau de alte naţionalităţi.

"Trench-artul este o ramură artistică apărută în timpul războaielor napoleniene, fiind utilizat pentru a descrie suvenirurile realizate manual sau manufacturate în timpul Primului Război Mondial, în perioada interbelică dar şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Fenomenul continuă şi în zilele noastre, conflictele armate din ultimii 50 de ani lăsând în urmă numeroase suveniruri militare", a precizat Sorina Nedelcu, muzeograf la Călăraşi.

În cadrul expoziţiei sunt prezentate peste 200 de obiecte de artă realizate din deşeuri militare reprezentând vaze, scrumiere, măsuţe, râşniţe, clopoţei, căni, sfeşnice, rame foto, veioze, diverse obiecte din tuburi de proiectil, confecţionate de soldaţi, dar şi de prizonierii de război. Ornamentele de pe aceste piese inedite cuprind motive florale, zoomorfe, imagini de pe câmpul de luptă, tancuri, aeroplane, inscripţii ale unităţilor militare. Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada octombrie 2021-ianuarie 2022.

Vă mai recomandăm şi:

Supermarketurile şi centrele de vaccinare, luate cu asalt la Cluj. Rafturile magazinelor au fost golite ca în Anglia

 

Pas cu pas. Cîţu începe să piardă teren în partid

Mai multe - Călăraşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite