De ce e bine să fim politicoşi când angajăm o menajeră. Ce nu trebuie să-i spui niciodată femeii care face curăţenie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajarea unei femei pentru curăţenie implică respectarea unor reguli de bun-simţ FOTO Shutterstock
Angajarea unei femei pentru curăţenie implică respectarea unor reguli de bun-simţ FOTO Shutterstock

Un comportament civilizat face toţi banii atunci când ajungem să cerem ajutorul unei menajere pentru curăţenia din casă. Codul bunelor maniere ne învată ce strategie să abordăm atunci când angajăm temporar pe cineva pentru a ne scuti de treburile casnice.

În niciun caz, scrie Aurelia Marinescu, autoarea “Codului bunelor maniere”, cea mai bine vândută carte din ultimii 20 de ani, nu trebuie să dăm dovadă de superioritate. Un comportament uşor prietenos, o mică atenţie, pentru cea care se ocupă de curăţenie, vor crea o relaţie de încredere, bazată pe respect şi bun simţ. Pentru doamna care vede de copil când suntem la serviciu, omul care ne bate covoarele, femeia care vine o dată pe săptămână, există câteva reguli de bază de la care nu trebuie să ne abatem.

“ Să găseşti o asemenea persoană, de care să fii mulţumit şi să fie şi de încredere e foarte greu. Dar este şi mai greu s-o păstrezi. Se cuvin câteva recomandări mai ales tinerelor căsătorite care, neavând experienţă, riscă să fie copleşite de grijile casei, pe care până acum nu le-au avut. Azi, a avea un ajutor nu este un lux, ci o necesitate. Niciodată o intelectuală nu va putea face treburile casei tot atât de bine ca o persoanăcalificată. În tinereţe, ne imaginam ca putem face totul: serviciu, cumpărături, mâncare, spălat rufe,curăţenie şi, în plus, să ne îngrijim şi să ne educam copiii.
Un ajutor la menaj va fi întotdeauna binevenit, pentru că mamele, mătuşile, bunicile ce se oferă să-l dea au şi ele grijile lor”, notează Aurelia Marinescu.

Iată însă câteva sfaturi esenţiale despre cum trebuie să ne comportăm cu o menajeră:

1. O femeie se angajează numai cu recomandare din partea unei cunoştinţe de încredere. Prima dată când va veni să lucreze, nu ne va fi prea utilă, pentru că va trebui să se familiarizeze cu casa. E total greşit să-i oferim un preţ mai mare decât cel obişnuit pretinzându-i să termine într-o zi tot ce avem de făcut. Nu va putea şi nici nu va veni altă dată. De aceea, cu o seara înainte de a face curăţenie, vom avea grija să facem ordine în casă. Este păcat ca pe banii noştri, care de cele mai multe ori nu sunt mulţi, să lăsăm pe cineva străin să caute prin dulapuri şi prin camerele copiilor rufele care urmează a fi spălate sau să spele ceşti şi scrumiere.
Abia acum vom şti precis ce are de făcut şi ce poate face a doua zi, chiar dacă uneori va sta mai mult, iar alteori mai puţin. Putem chiar să-i facem o listă de treburi, pe care o va executa cu mai multă plăcere decât dacă-i dăm o indicaţie vagă - faci curat.

2. Pentru a avea o casă curată, metoda este mereu aceeaşi: aspirat, şters parchetul, praful şi un lucru care trebuie făcut temeinic - ori baia, ori bucătăria, ori spălatul rufelor, ori spălatul geamurilor.

3. Stabilim o oră fixă când începe şi nu uităm să fim politicoşi: o cafea, o prăjitură, o gustare la ora zece, un prânz uşor nu ne ruinează, iar persoana, tratată cu prietenie, va reveni cu plăcere oricând o vom chema.

4. Este bine să încuiem lucrurile de valoare sau banii, pentrucă vom fi obsedaţi că am fost furaţi, chiar dacă pierdem noi înşine brăţara la care ţineam atât de mult. Nu exagerăm şi încuiem tot, de exemplu mâncarea. Este un gest care ne dezonorează.

5.Ne ferim să facem confidenţe, iar dacă le facem, să nu ne mirăm ca ştie tot oraşul ce se petrece în casa noastră.

6.Nu faceţi observaţii pe un ton ridicat la sfârşitul unei zile de muncă, chiar dacă sunt justificate. Le veţi face cu proxima ocazie şi vor fi mult mai bine primite.

Cartea cu cel mai mare succes

Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare.
Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional.

În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu(licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.
 

Vă recomandăm şi:

De ce nu trebuie femeile să ţină genunchii depărtaţi când se aşază. Lista completă a „greşelilor la masă“ din Codul Bunelor Maniere

Bărbaţii şi bunele maniere: „Domnul nu se împrumută decât în cazuri extreme şi niciodată de la o femeie“

Codul bunelor maniere la masă, capcane de evitat: „Nu se înmoaie pâinea în supă şi nici în sos, gogonelele se iau cu mâna pentru a nu face un duş comesenilor!”

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite