Cum va fi vremea de Bobotează. Cât de mult se încălzeşte, unde lovesc ninsorile şi ce zone vor fi stăpânite de polei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După valul de ger siberian, România se dezgheaţă. Frigul cumplit de Bobotează cu care eram obişnuiţi rămâne doar un mit în 2016. Meteorologii prognozează temperaturi ridicate pentru următoarele trei zile, însă nu vom scapă de ninsori şi polei.


Chiar dacă luni, 4 ianuarie, deşi temperatura aerului va fi în creştere, faţă de zilele trecute, vremea se va menţine rece, geroasă, în special dimineaţa, iar noaptea doar în depresiuni. Ninsorile vor fi prezente mai ales în Oltenia şi Muntenia, dar începând de seara ninsorile se vor extinde şi în restul teritoriului.

Spre sfârşitul nopţii, în Bărăgan şi în Dobrogea apar precipitaţii sub formă de lapoviţă sau ploaie, favorizând depunerile de polei. Vântul va avea unele intensificări îndeosebi în nord-estul ţării şi la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -10 şi 2 grade: -10 grade în sud-vestul Olteniei şi 2...3 grade pe litoral.

Conform ANM, marţi, vremea va continua să se încălzească, valorile termice urmând a se apropia de cele normale specifice perioadei. Vor fi ninsori în regiunile nordice şi centrale, precipitaţii mixte în restul teritoriului şi îndeosebi noaptea vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ploaie în regiunile sud-vestice şi sudice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -5 grade în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei şi 6 grade în Delta Dunării.

Ploile cuprind toată ţara

Miercuri se face din ce în ce mai cald, mai ales în partea de sud şi de sud-est a teritoriului, urmând astfel a se înregistra valori termice în general în jurul mediilor climatologice specifice acestei date din an. În Bărăgan sunt anunţate maxime de 8 grade, dar precipitaţiile nu lipsesc din peisaj. Ploile vor cuprinde toată ţara, iar în zonele montane local se vor semnala lapoviţe şi ninsori. Temperaturile maxime se vor încadra între -2 şi 8 grade, cele mai coborâte valori urmând a se înregistra în nordul extrem al Moldovei şi în depresiuni: 8 grade vor fi în sudul Banatului şi al litoralului.

Ianuarie, luna cu precipitaţii abundente

Prognoza meteo pentur luna ianuarie arată că vom avea parte de temperaturi apropiate de mediile normale ale perioadei în centrul, nordul şi local în vestul ţării, în timp ce în restul regiunilor se vor înregistra valori termice peste cele normale.
 
Astfel, În Banat, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia se vor înregistra maxime de până la 2 grade, iar în Crişana şi Moldova mercurul din termometre se va situa în jurul valorii de -2 grade.
 
În centrul şi în nordul ţării se vor înregistra – 4...-6 grade. Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi în general apropiate de mediile multianuale în estul, sud-estul şi sudul ţării, iar în restul regiunilor vor avea o tendinţă de excedent.


Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo pentru începutul anului 2016. Cum va fi vremea în primele 3 luni

Prognoza meteo: vreme de primăvară în decembrie. Când încep să scadă temperaturile şi cât de frig se face

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite