Cum procedează un fumător „bine crescut“ în lume. Când e interzis să-şi aprindă ţigara, cum se oferă foc unei doamne şi unde se pune scrumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi fumatul are regulile sale FOTO Shutterstock
Şi fumatul are regulile sale FOTO Shutterstock

O persoană care are viciul fumatului este obligată să respecte o serie de reguli de bun-simţ atunci când merge în vizită ori când pur şi simplu se află pe stradă. În „Codul bunelor maniere“, Aurelia Marinescu dă câteva sfaturi esenţiale de care trebuie să ţină cont fumătorul.

1. Când e invitat undeva, renunţă la ţigările sale obişnuite (dacă sunt ieftine) şi îşi cumpără un pachet de ţigări fine.

2. Nu-şi aprinde ţigara decât dacă gazda a dat tonul. Dacă nu, cere voie. Dacă i se răspunde delicat (fiind de faţă copii sau oameni bolnavi) "vom deschide geamul" - se va abţine să fumeze.

3. Domnii oferă foc doamnelor sculându-se în picioare; doamnele între ele îşi oferă bricheta.

4. Scrumul se pune numai în scrumiere. Dacă nu sunt pe masă, le veţi cere gazdei. Nu folosiţi drept scrumieră orice obiect vă cade sub mână şi nu vă confecţionaţi scrumiere din hârtie sau şervetele.

5. Dacă sunteţi fumător şi v-aţi uitat pachetul acasă, găsiţi o altă soluţie decât cea a "tapatului". Puteţi ieşi din casă discret pentru a va cumpăra, fără a anunţa toată adunarea.

6.Dacă vă este oferită o ţigară şi o acceptaţi, sunteţi obligat să o aprindeţi pe loc. Nu o veţi pune nici pe masă, nici în poşetă şi nici... După ureche!

7. Când faceţi o vizită, chiar neprotocolară, într-o casă în care ştiţi că se fumează, politeţea vă obligă să întrebaţi totuşi gazda dacă vă dă voie să vă aprindeţi o ţigară. S-ar putea să se fi lăsat de curând şi să vă roage să nu-i puneţi voinţa la încercare.

8. Nu se fumează pe stradă.

9. Nu se intră în magazine cu ţigara aprinsă.

10. În unele ţări, (Germania, de pildă) unde oamenii sunt foarte grijulii cu sănătatea lor, nu se fumează în casă. Veţi întreba unde se poate fuma şi vi se va indica un anumit loc. Nu încercaţi să-l descoperiţi singur, fumând de exemplu... în baie!

Cum se ţine ceaşca de cafea

Pentru a bea cafeaua, ne aşezăm sau rămânem în picioare. Dacă alegem al doilea caz, se ţine farfurioara cu mâna stângă şi ceaşca cu dreapta, în timp ce lichiorurile sunt aşezate pe o măsuţă, fiecare pahar având un disc de protecţie sub picior. Cafeaua trebuie să fie fierbinte, alcoolurile urmează regula pe care am enunţat-o, lichiorurile sunt la temperatura camerei. Această oră care urmează masa este consacrată conversaţiei. Dacă un artist cunoscut se găseşte printre invitaţi şi se oferă să cânte, va fi ascultat cu plăcere. Dar nu se cuvine să-l rugăm. Este un lucru pe care un amfitrion nu trebuie să şi-l permită, căci cea mai bună masă nu este suficientă pentru a plăti recitalul unui mare artist al cărui onorariu, de obicei, e infinit mai mare! Plecarea la ora potrivită este obligatorie în cazul recepţiilor. Invitatul mulţumeşte amfitrionului, găsind câteva cuvinte potrivite în acest scop. Se dă obligatoriu un telefon de mulţumire, nu mai târziu de o zi.

Normele comportamentului civilizat, o carte de succes

Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare. Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional.

În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu(licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.


Vă recomandăm şi:

De ce e bine să fim politicoşi când angajăm o menajeră. Ce nu trebuie să-i spui niciodată femeii care face curăţenie

De ce nu trebuie femeile să ţină genunchii depărtaţi când se aşază. Lista completă a „greşelilor la masă“ din Codul Bunelor Maniere

Bărbaţii şi bunele maniere: „Domnul nu se împrumută decât în cazuri extreme şi niciodată de la o femeie“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite