Cu ochii pe digurile de la Dunăre. La Călăraşi, autorităţile sunt în gardă

0
0
Borcea, braţul Dunării, în creştere Foto:I.S.
Borcea, braţul Dunării, în creştere Foto:I.S.

Debitul uriaş al Dunării se apropie ameninţător de Călăraşi. Autorităţile locale sunt în gardă şi monitorizează clipă de clipă situaţia din teren. Deocamdată, nu sunt probleme, însă este posibil ca situaţia să ia o întorsătură dramatică.Directorul Apelor Române-Filiala Călăraşi, Viorel Roman, a fost duminică, 18 mai, în inspecţie la digurile din judeţ. „Până la acest moment stăm bine. Am intrat în faza I de apărare cu două incinte: Unirea-Jegălia-Gâldău şi Călăraşi Răul. Astăzi, 18 mai, avem o cotă de 487 cm şi un debit de 10.450 mc/s. Având în vedere situaţia generală, la Călăraşi putem să suportăm uşor un debit de 14-15.000 mc/s”, spune Romnan. Când se va ajunge la cota de atenţie, adică atunci când cota la braţul Borcea, afluentul Dunării, va atinge 550 cm se va trece în faza următoare de apărare. Situaţia din teritoriu este atent supravegheată de cantonieri care stau cu ochii pe diguri şi dau alarma atunci când apar breşe.”Suntem în legătură permanentă cu oficialităţile din judeţ pentru a putea să intervenim rapid atunci când va fi cazul”, a adăugat şeful de la Apele Române.

Viituri excepţionale

Dunărea, pe sectorul aval de la Sucursala Hidrocentrale Porţile de Fier până la Zimnicea, va fi sub cod portocaliu de inundatii, începând de luni, la ora 6.00, potrivit unei avertizari hidrologice valabile până pe 26 mai. Ploile torenţiale deosebit de însemnate cantitativ care s-au înregistrat în ultimele zile în bazinele hidrografice din Serbia şi din Bosnia - Herţegovina au generat viituri excepţionale care în multe bazine hidrografice au atins sau chiar au depăşit valorile maxime istorice, ca urmare a acestor fenomene periculoase deosebit de severe fiind instituită în Serbia şi Bosnia - Herţegovina, la nivel naţional, starea de alertă.

Vă recomandăm şi:

Dunărea ameninţă Bărăganul. Cod galben de inundaţii până pe 26 mai

Stare de urgenţă în Bosnia şi în Serbia, ţări unde inundaţiile au provocat moartea a cinci persoane

UPDATE Dunărea intră sub cod galben de inundaţii, iar de luni sub cod portocaliu. 11 judeţe rămân sub cod portocaliu până sâmbătă seară

FOTO  Localităţi din judeţul Olt, afectate de noul val de inundaţii

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite