Copiii de clasa I, instruiţi de poliţişti. Cum trebuie să se comporte micuţii în trafic şi ce reguli sunt obligatorii

0
0
Copiii de la clasa I, la întâlnirea cu poliţiştii FOTO Adevărul
Copiii de la clasa I, la întâlnirea cu poliţiştii FOTO Adevărul

Elevilor de clasa I le-a fost predată prima lecţie de siguranţă personală atunci când se deplasează pe drumurile publice. Poliţitii de prevenirea criminalităţii s-au întâlnit cu copiii de la şcola gimnazială Carol I,  în cadrul programului educaţional naţional ,,Şcoala Siguranţei Tedi.

Elevilor de clasa I le-a fost predată prima lecţie de siguranţă personală atunci când se deplasează pe drumurile publice. Poliţitii de prevenirea criminalităţii s-au întâlnit cu copiii de la şcola gimnazială Carol I,  în cadrul programului educaţional naţional ,,Şcoala Siguranţei Tedi.

Copiilor le-au fost indicate regulile de circulaţie elementare pentru siguranţa lor: cum să se deplaseze pe drumurile publice în calitate de pieton, pasager în autoturism şi în autobuz sau în calitate de biciclişti. De asemenea, le-a fost prezentată semnificaţia indicatoarelor şi a fost organizat un concurs de desen a unui autoturism de poliţie, câştigătorii primind premii şi buletinul ,,Micului poliţist".

Iată ce reguli trebuie să respecte cei mici atunci când se află în trafic:

- în calitate de pieton: se poate deplasa pe trotuar sau pe calea pietonală. În lipsa acestuia, poate folosi pentru deplasare marginea părţii carosabile, pe partea stângă a drumului, în sensul acestuia de mers, circulând în şir, unul după altul; traversarea drumul public se face pe trecerea pentru pietoni, după ce se asigură că o poate face în siguranţă;

- în calitate de pasager în mijlocul de transport : dacă se duce la şcoală cu autobuzul, copilul trebuie să aştepte liniştit mijlocul de transport în comun, să aibă răbdare până ce acesta opreşte în staţie, să urce civilizat în acesta şi, la coborâre, în nici un caz să nu treacă prin faţa sau prin spatele vehiculului- conducătorii auto nu îl pot vedea;

- în calitate de pasager în autoturism: trebuie să poarte întotdeauna centura de siguranţă şi să nu distragă atenţia şoferului. Dacă este mai mic de 12 ani nu are voie să stea pe scaunul din dreapta faţă. Trebuie să urce în maşină de pe trotuar sau marginea părţii carosabile şi să se asigure la deschiderea uşii; să nu se urce în autoturisme necunoscute, indiferent de promisiunile sau încurajările conducătorului auto.

- mersul cu bicicleta: copilul care circulă cu bicicleta trebuie să poate elementele de protecţie(cască, genunchiere, cotiere, mănuşi) şi să echipeze vehiculul cu elemente reflectorizate şi sonore. Să semnalizeze întotdeauna intenţia de virare, prin braţul ţinut orizontal, drept sau stâng, în funcţie de natura virajului; trebuie să ţină cel puţin o mână pe ghidon şi picioarele pe pedale; să circule pe pista specifică, iar în lipsa acesteia pe carosabil, nu paralel cu alt participant şi să fie tot timpul să fie vigilent; în timpul condiţiilor nefavorabile, copii pot folosi, pentru deplasare, trotuarul.

La nivelul judeţului Călăraşi sunt implicate în proiect 13 unităţi de învăţământ, cu 731 de elevi de clasa I şi are drept scop transmiterea şi însuşirea informaţiilor privind siguranţa copiiilor la domiciliu, în şcoală şi pe stradă. Activitatile educative se vor desfăşura până în luna iunie 2016.
 

Vă recomandăm şi:

Prevenire. Copiii din Ulmu, instruiţi de poliţişti cum să evite conflictele

Campanie de prevenire a violenţei. Poliţiştii îi învaţă pe săteni cum să-şi verse furia: să dea cu sapa în curte, în loc să-şi bată nevasta

Educaţie. Pentru prevenirea delincvenţei juvenile, poliţiştii i-au invitat pe tineri la film

Mai multe - Călăraşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite