Codul bunelor maniere: cine salută primul la întâlnire, ce trebuie să facă o doamnă şi cum te comporţi când ai pălăria pe cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva din regulile sale de bază ale „Codului bunelor maniere astăzi“ spun că bărbatul salută primul femeia, chiar dacă ea este mai tânără; tânărul sau tânăra îi salută pe cei mai mari ca ei; nou-venitul, pe cei care sunt deja adunaţi; inferiorul, pe superiori. Este obligatoriu să răspunzi la salut, deoarece a refuza înseamnă să-l jigneşti grav pe cel care ţi s-a adresat.

„Cum trebuie să salute un domn? Când întâlneşte o doamnă, bărbatul salută primul. În general, salutul înseamnă să-ţi scoţi pălăria, aproximativ cu doi metri înaintea întâlnirii, să o inclini uşor, privind fără insistenţă în ochii persoanei salutate, iar apoi să îţi pui pălăria la loc pe cap. Nu-mi explic de ce acest obicei de a te descoperi în semn de respect faţă de cineva a dispărut aproape cu desăvârşire, păstrându-se căciula pe cap. 
 

Domnul care întâlneşte o persoană feminină cunoscută încetează să mai fumeze şi îşi scoate mâna din buzunar. Ridicarea pălăriei se face întotdeauna cu mâna opusă părţii în care se găseşte persoana salutată. E o familiaritate nepermisă să reduci gestul la o simpla atingere a borului pălăriei, fără să o ridici. În acest caz, e mai bine să păstrezi pălăria pe cap şi să saluţi verbal. Ce se întâmplă dacă nu porţi pălărie? Regula este foarte simplă. Te mulţumeşti cu o inclinare a capului, care va fi poate un pic mai adâncă decât dacă ai saluta cu pălăria. 

Dar dumneavoastră, doamnă, cum veţi saluta? Simplu: veţi răspunde la salutul care vă este adresat printr-un surâs, care va dovedi persoanei întâlnite că aţi recunoscut-o. În ţările anglo-saxone, femeia salută prima, pentru a-l autoriza astfel pe domn să o salute. În schimb, în Europa continentală, regula este: domnul salută, doamna răspunde. Doamna mai tânăra o salută pe cea mai în vârstă, care îi răspunde la salut. Două persoane de acelaşi sex şi de aceeaşi vârstă se salută simultan.

Se întâmplă adesea ca unele persoane, al căror cerc de relaţii este foarte întins sau, pur şi simplu, a căror memorie este slabă, să aibă impresia că recunosc pe cineva şi să o salute sau să nu recunoască. Să zicem că am cunoscut o doamnă în ţinută de seara, iar acum, deoarece e îmbrăcată în taior, n-o mai recunoaştem. Profesorul de gimnastică, pe care îl vedem mereu în trening, poate deveni de nerecunoscut când este îmbrăcat elegant. Din acest motiv, vom saluta chiar dacă nu suntem siguri că-l cunoaştem pe celălalt. Uităm repede un salut care ne-a fost acordat din greşeală, dar nu uităm niciodată că n-am fost salutaţi de cineva cunoscut“, se arată în “Codul bunelor maniere astăzi”, carte semnată de Aurelia Marinescu.

Cartea care s-a vândut în 300.000 de exemplare

Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la 20 de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare. Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller.

În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu (licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite