Ce contraindicaţii are ridichea neagră, cel mai puternic antibiotic natural. Cum se prepară şi cine trebuie să o evite
0Consumată în cantităţi normale, sub formă de salată sau preparată termic, reacţiile neplăcute provocate de ridichea neagră, considerată un antibiotic natural, sunt extrem de rare. Ridichea are efect diuretic, detoxifiant, antiinflamator şi intervine activ în metabolismul grăsimilor şi în reglarea funcţiei tiroidei.
Practic, dacă gustul şi aroma pe care le are ridichea neagra îţi plac, contraindicaţiile nu există. Trebuie, însă, consumată cu prudenţă de cei care au sensibilitate gastrică, dar şi de persoanele care suferă de hipotiroidism (o insuficienţă tiroidiana cronică).
Banala ridiche neagră este o sursă importantă de vitamine A şi B, dar şi de calciu şi magneziu. Apreciată pentru conţinutul bogat de vitamina C, rădăcinoasa combate cu succes răceala, dar tratează şi probleme ale ficatului.
“Prin eliminarea toxinelor din corp, ridichea ajută la menţinerea unui ficat sănătos, contribuind la refacerea celulelor hepatice. Efectul detoxifiant al ridichii negre aduce beneficii şi rinichilor, prevenind formarea calculilor şi a infecţiilor renale. În cadrul medicinei naturale, ridichea neagră este recunoscută în special pentru beneficiile asupra intestinelor. Se cunosc de multă vreme beneficiile ridichii negre asupra sistemului digestiv, în special acţiunea sa benefică în ceea ce priveşte reglarea funcţiei biliare favorizând evacuarea bilei”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.
Inamicul nr. 1 al tusei
Siropul de ridiche neagră şi-a căpărat renumele de cel mai bun leac împotriva tusei. Medicii spun că este extrem de folosit pentru fluidizarea mucozităţilor bronhice şi pentru favorizarea eliminării acestora.
“Siropul de ridiche neagră este ideal pentru tratarea tusei şi tulburărilor respiratorii. Pentru acest medicament natural este nevoie de o ridiche neagră şi 2-4 linguri de miere. Rădăcinoasa trebuie spălată bine, însă nu trebuie curăţată de coajă. Se taie un capac şi se scobeşte miezul şi apoi se adaugă 2-3 linguri de miere. Pui la loc capacul şi laşi la macerat peste noapte, pentru a forma sucul”, spune dr. Denisa Zaharia, medic de familie.
Cinci beneficii extraordinare
Un excelent detoxifiant. Ridichea neagră este un foarte bun detoxifiant, fiind o sursă de vitamine A şi B, dar şi magneziu, calciu. Conţine şi o substanţă care ajută la secreţia glandelor tiroide.
Întăreşte sistemul imunitar. Recomandat atât pentru a trata tusea seacă, cât şi pe cea productivă, siropul de ridiche neagră este indicat şi copiilor, mai ales când se instalează răceala deoarece întăreşte sistemul imunitar.
Regenerează celulele hepatice. Ridichea neagră detoxifică ficatul şi contribuie la regenerarea celulelor hepatice. De asemenea, reglează producţia şi fluxul bilei, totodată elimină excesul de bilirubină din sânge.
Îmbunătăţeşte circulaţia sangvină. Datorită conţinutului de potasiu, ridichea neagră ajută la reglarea tensiunii arteriale şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină. Antioxidanţii conţinuţi de ridiche îţi scad nivelul colesterolului din sânge.
Stimulează pofta de mâncare. Ridichea neagră stimulează pofta de mâncare, deci poate fi un bun aperitiv, în special pentru persoanele care suferă de anemie. Pentru că are un conţinut mare de apă, ridichea neagră uşurează tranzitul intestinal şi este un bun remediu pentru constipaţie.
Ridichea neagră este foarte simplu de consumat. Se rade şi se face o salată, dreasă după gust cu puţin ulei, sare, oţet şi piper. Nu poate fi trecută cu vederea nici prepararea siropului de ridiche neagră cu miere, care are, înainte de orice, scop terapeutic. La cumpărături trebuie să le alegem pe cele de culoare neagră, uniforma, care sunt netede, grele şi tari şi au un miros caracteristic uşor înţepător, dar plăcut.
Vă mai recomandăm şi:
Răceală, gripă sau COVID? Diferenţele dintre simptome