Cămeşă de sărbătoare, exponatul lunii decembrie la Muzeul Dunării de Jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cămeşa de sărbătoare datează din secolul XX FOTO Muzeul Dunării de Jos Călăraşi
Cămeşa de sărbătoare datează din secolul XX FOTO Muzeul Dunării de Jos Călăraşi

Având în vedere faptul că luna decembrie este o lună de sărbătoare, în proiectul ‚Exponatul lunii”, muzeografii din Călăraşi aduc în prim plan una dintre cămeşile de sărbătoare deţinute în patrimoniul cultural al Muzeului Dunării de Jos.

Este vorba de piesa cu numărul de inventar 59551, o piesă recent intrată în patrimoniul muzeului, dar care impresionează prin tehnica simplă dar ingenioasă de prelucrare a fibrelor de bumbac, precum şi a abordării cromaticii armonioase în coaserea manuală a motivelor florale existente pe guler, umeri şi manşete.

Această piesă a fost dăruită Muzeului Dunării de Jos de către Rodica Simionescu, alături de alte 13 piese. Datează din secolul XX şi a fost confecţionată manual de  Veronicab Antoniuc, bunica doamnei Simionescu.

Cămeşa de sărbătoare a fost realizată în comuna Frătăuţii Vechi, municipiul Rădăuţi şi este reprezentativă pentru judeţul Suceava. "Pânza albă din care a fost realizată cămesa fost ţesută manual la războiul de ţesut, iar motivele florale în care sunt îmbinate mai multe nuanţe de verde, dar şi culorile roşu, albastru şi maro au fost cusute manual al gherghef, fiind o cusătură de tip broderie. Sub motivul floral manşetele prezintă nişte ajure de o fineţe aparte, iar gulerul şi marginile manşetelor sunt garnisite de un feston croşetat, de culoare maro. Specific zonei Bucovinei este faptul că peste o astfel de cămeşă erau purtate fote lungi şi largi, de culoare neagră şi de regulă era îmbrăcată în zilele de duminică ori în alte zile de sărbătoare", au precizat reprezentanţii Muzeului Dunării de Jos din Călăraşi.

Piesa va fi expusă pe tot parcursul lunii decembrie la Secţia Etnografie a muzeului şi va putea fi admirată de către cei interesaţi în fiecare zi, între orele 09.00-16.00.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite