Călăraşiul va avea port turistic în 2023. La cât se ridică investiţia spectaculoasă de pe malul Borcei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portul turistic va fi gata în 2 ani şi jumătate FOTO Facebook/CJC
Portul turistic va fi gata în 2 ani şi jumătate FOTO Facebook/CJC

Călăraşiul va avea port turistic de agrement cu o suprafaţă totală de 8,2 hectare, iar malul braţului Borcei se va transforma spectaculos. Investiţia, care se ridică la 86,5 milioane de lei, va fi gata în doi ani şi jumătate.

Contractul de proiectare şi execuţie lucrări a fost semnat recent de Consiliul Judeţean Călăraşi. Proiectul presupune crearea unei capacităţi pentru 250 de ambarcaţiuni medii şi mici, cheuri, platforme portuare dar şi diguri de apărare împotriva inundaţiilor. 

Valoarea proiectului este de 86,5 milioane de lei, din care Ministerul Turismului va asigura o finanţare de 70% din investiţia de bază, sumă care se ridică la aproape 52 de milioane de lei, restul fiind asigurat de Consiliul Judeţean Călăraşi. Proiectul “Dezvoltarea turistică a braţului Borcea – Călăraşi – port turistic de agrement” este un proiect al Consiliului Judeţean Călăraşi aprobat la finanţare prin Ministerul Turismului, conform Contractului de finanţare nr. 25485/12.08.2019. 

Valoarea totală a proiectului este de 86.522.510,65 lei (TVA inclus), conform contractului de finanţare, din care valoarea contractată pentru proiectare şi execuţie lucrări este de 64.023.735,81 lei (fără TVA).

calarasi portul turistic o investitie spectaculoasa foto facebook/cjc

Portul turistic, o investiţie de peste 86 milioane de lei FOTO Facebook/CJC

Proiectul "Dezvoltarea turistică a Braţului Borcea-Călăraşi"- port turistic de agrement prevede şi construirea unei clădiri administrative şi a unui imobil în care vor fi amenajate mai multe spaţii comerciale de profil şi două săli de conferinţă. Portul turistic de agrement va fi prevăzut cu un atelier reparaţii ambarcaţiuni, cu macara pivotantă pentru ridicare ambarcaţiuni, rampă de lansare ambarcaţiuni, sistem de pontoane plutitoare, piloni verticali pentru culisarea ansamblului plutitor şi o platformă de parcare pentru 167 locuri din care 6 locuri pentru persoane cu dizabilităţi.

Condiţii optime pentru acostarea bărcilor

Pe 13 august 2019, ministrul Turismului de la acea dată, Bogdan Trif, a semnat documentele pentru realizarea portului turistic, cea mai mare investiţie guvernamentală adusă în ultimii 28 de ani la Călăraşi. 

„Aici se urmăreşte dezvoltarea zonei, deloc atractivă în prezent şi sporirea satisfacţiei cetăţenilor, printr-un concept inovativ. Se vor construi săli de conferinţă, spaţii comerciale de profil, clădiri atelier de reparaţii ambarcaţiuni. Zona va fi utilă posesorilor de ambarcaţiuni, dând astfel posibilitatea celor care au bărci înregistrate să beneficieze de condiţii optime pentru acostare. De asemenea, urmărim şi creşterea numărului de turişti, posesori de ambarcaţiuni de pe raza altor judeţe care pot veni să se relaxeze la Călăraşi“, a explicat Eduard Grama, director executiv al Direcţiei de Dezvoltare şi Relaţii Internaţionale din cadrul CJ Călăraşi.

calarasi portul turistic o investitie spectaculoasa foto facebook/cjc

Portul turistic, o investiţie de peste 86 milioane de lei FOTO Facebook/CJC

„Trebuie să valorificăm la maximum beneficiile pe care ni le oferă Dunărea la Călăraşi, pentru că avem un potenţial turistic uriaş. Acest proiect al Consiliului Judeţean nu este doar spectaculos, datorită arhitecturii sale, ci reprezintă şi o punte de legătură între noi şi turiştii români şi străini, între noi şi potenţialii investitori, care să vină la Călăraşi şi să creeze locuri de muncă bine plătite”, declara preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, în luna mai 2019, atunci când Ministerul Turismului a dat undă verde pentru finanţarea proiectului.

calarasi portul turistic o investitie spectaculoasa foto facebook/cjc

Portul turistic, o investiţie de peste 86 milioane de lei FOTO Facebook/CJC

Portul turistic şi de agrement presupune atât consolidarea malului Borcea, cât şi construirea de pontoane pentru acostarea a 260 de ambarcaţiuni. De asemenea, la Călăraşi va fi ridicat un pavilion pentru evenimente expoziţionale, conferinţe şi simpozioane. Proprietarii ambarcaţiunilor vor avea la dispoziţie un atelier pentru repararea bărcilorr, precum şi spaţii pentru conservarea acestora pe timp de iarnă. Tot în portul turistic vor exista atât spaţii comerciale, cât şi staţii pentru alimentarea cu combustibil a navelor de agrement. 

Zona, complet neamenajată şi neatractivă

„Terenul pe care se propune implementarea proiectului este poziţionat în partea de sud a municipiului Călăraşi, între Braţul Borcea şi pădurea adiacentă DN3. Pentru a se asigura accesul la Braţul Borcea, Consiliul Judeţean Călăraşi a beneficiat de sprijinul Consiliului Local al municipiului Călăraşi, între cele două instituţii încheindu-se un protocol de predare–primire a unui imobil teren în suprafaţă de 1.493 m.p. cu ieşire la Braţul Borcea.  Operatorul principal de credite va fi Ministerul Turismului”, se arată în proiectul de hotărâre votat de consilierii judeţeni. 

calarasi portul turistic o investitie spectaculoasa foto facebook/cjc

Portul turistic, o investiţie de peste 86 milioane de lei FOTO Facebook/CJC

În prezent, pe malul Borcei nu există amenajat nici un port de ambarcaţiuni, nici o rampă de lansare a navelor la apă şi nici un punct de alimentare cu carburant, toate acestea fiind utile pentru numărul mare de ambarcaţiuni înregistrate la nivelul municipiului. 

Situat în imediata apropiere a apei, amplasamentul proiectului conferă oportunităţi vaste de exploatare a zonei, nu numai pentru proprietarii de ambarcaţiuni, ci şi pentru toţi cetăţenii municipiului Călăraşi şi nu numai, întrucât zona se va dezvolta şi din punct de vedere turistic, fiind concepute zone de recreere şi agrement, susţin autorităţile din judeţul Călăraşi. 

Vă mai recomandăm şi:

Naufragiul cargoului Călăraşi, dispărut în Oceanul Indian pe o furtună de gradul 10

Motivul pentru care eternul Gică Petrescu a renunţat la muzică. „Să rămân o legendă pe undeva“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite