Avertismentul unui pediatru celebru, despre formele grave de COVID la copii. Ce trebuie să ştie părinţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maladia COVID gravă o dezvoltă doar copiii cu comorbidităţi pixabay.com
Maladia COVID gravă o dezvoltă doar copiii cu comorbidităţi pixabay.com

Unul dintre cei mai cunoscuţi pediatri din România explică de ce nu trebuie să ne panicăm în ceea ce priveşte infectarea copiilor cu COVID-19. Medicul Mihai Craiu spune că, pentru moment, este suficient să nu se infecteze adulţii familiei şi este important să ştim care sunt factorii de risc ai copiilor.

Într-un mesaj postat pe pagaina sa de socializare, dr. Mihai Craiu vine cu argumente în ceea ce priveşte îmbolnăvirea copiiilor:

 În ultimele zile sunt mai multe ştiri despre maladia COVID-19  şi efectele acesteia asupra copiilor. Ştiri ce vorbesc despre creşterea numărului de spitalizări, unele dintre ele chiar la ATI -  https://stirileprotv.ro/.../cinci-copii-cu-covid-19...

Cum percepe părintele român o astfel de informaţie? Fie nu îl interesează sau o neagă total (în această grupă sunt cei peste 300.000 care s-au îmbulzit în weekend la mare https://evz.ro/300-000-de-turisti-s-au-ingesuit-pe.../amp) fie se simt neputincioşi şi panicaţi.

În mod obiectiv lucrurile stau aşa - în SUA copiii reprezintă 22% din totalul populaţiei şi doar 13% din cel al internărilor prin infecţie cu noul coronavirus

Da, există o creştere, care este explicabilă prin contagiozitatea extrem de ridicată a Delta şi prin comportamentul nostru al adulţilor. Dar nu trebuie să facem acum un atac de panică! Nu e cazul, nu ajută la nimic şi nu vom scădea numărul de spitalizări.

Trebuie doar să cunoaştem care sunt factorii de risc ai copiilor pentru a dezvolta maladie COVID19 gravă: malformaţii cardiace, boli neurologice sau pulmonare cronice, sindrom Down, deficite imunologice, insuficienţă renală cu dializă, diabet, anemie severă, malnutriţie severă.

Copiii fără comorbidităţi grave ar putea face forme severe dacă sunt obezi, dacă au vârstă sub 3 luni sau sunt de altă rasă decât cea caucaziană - https://emedicine.medscape.com/article/2500132-overview#a7

Care sunt copiii care trebuie imediat văzuţi de medic şi spitalizaţi? Cei cu respiraţie rapidă (peste 50/min sugarii, peste 40/min cei de 1-5 ani) sau dificilă, cu desaturare (sub 95% la pulsoximetru), cei cu deshidratare, cei cu semne neurologice nou apărute.

https://www.covid19treatmentguidelines.nih.gov/.../children/

Pentru moment este suficient să nu se infecteze adulţii familiei!

Vă mai recomandăm şi:

Parcurile eoliene falimentează administraţiile locale. „Punem lacătul pe primărie şi am plecat acasă“

Anul şcolar debutează cu echipe mobile de vaccinare şi fără măşti textile. Ce trebuie să ştie elevii şi părinţii despre începerea şcolii

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite