Vaccinarea anti-COVID în unitaţile de învâţământ: Echipe mobile pentru vaccinare în şcoli şi cabinete de imunizare în căminile studenţeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se mizează pe vaccianarea la nivelul întregii familii Foto: Arhivă
Se mizează pe vaccianarea la nivelul întregii familii Foto: Arhivă

În fiecare unitate de învăţământ se doreşte amenajarea unor puncte de vaccinare, astfel încât să se poată vaccina copiii cu vârsta de peste 12 ani, familiia acestora şi cadrele didactice, prin organizarea, în cele mai multe cazuri a unor echipe mobile de vaccinare. Totodată se ia în calcul organizarea unor cabinete de vaccinare în căminele studenţeşti, a declarat  marţi coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare Valeriu Gheorghiţă.

„ Foarte probabil că în majoritatea cazurilor, acolo unde de exemplu unitatea de învăţământ are în proximitate un centru de vaccinare, nu se justifică să mai organizăm un alt cabinet sau un alt punct de vaccinare, însă în mediul rural, dar şi în urban, principala logistică care asigură accesul la vaccinare va fi cu ajutorul echipelor mobile. Practic ne dorim ca fiecărei unităţi de învăţământ să-i fie alocată o echipă mobilă. Şi unitatea de învăţământ, periodic, să centralizeze persoanele care doresc să se vaccineze. În felul acesta se stabileşte un interval orar, o zi într-o săptămână, fie spre sfârşitul programului, se identifică spaţiul unde se poate organiza activitatea de vaccinare. Şi după cum ştim, minorii care au nevoie să fie însoţiţi de unul dintre aparţinători, de reprezentanţi legali, părinţi sau tutore, se pot prezenta şi pot să fie vaccinaţi împreună cu cei din familie”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Totodată, potrivit lui, se mizează pe vaccianarea la nivelul întregii familii, deoarece este 

„Pentru noi este foarte important să promovăm conceptul de imunizare la nivelul întregii familii, tocmai pentru că riscul în care un copil se infectează este să le transmită celor din familie cu care întră în contact şi în cazul în care sunt persoane vulnerabile evoluţia poate să fie nefavorabilă cu cazuri cu severitate crescută.

De altfel, sunt studii publicate care ne arată de pildă că familiile care au copii preşcolari au un risc de 15% mai mare să înregistreze îmbolnăvire prin covid-19, iar cei care au copii şcolari, din clasele primare în sus au un risc de 20-25% mai mare să înregistreze cazuri în interiorul familiei. Practic confirmă faptul că transmiterea există atât de la părinţi, bunici la copii dar şi invers. Aşa încât este principala modalitate prin care noi putem să limităm răspândirea virusului, numărul de cazuri de îmbolnăviri, alături, desigur de respectarea celorlalte măsuri de prevenţie, cea mai importantă fiind masca de protecţie şi respectarea masurilor de igienă individuală”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Legat de procesul de vaccinarea în unităţile de învăţământ universitar se ia în calcul organizarea unor cabinete de vaccinare în căminele studenţeşti.

„De asemenea legat de procesul de vaccinare în unităţile de învăţământ universitar, în campusurile studenţeşti avem în vedere organizarea unor cabinete de vaccinare acolo unde sunt unităţile locative pentru studenţi fiind un număr mare, accesibilitatea va fi mult mai uşoară”, a precizat preşedintele CNCAV.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite