Zeci de buzoieni diagnosticaţi cu boala Parkinson au primit bastoane cu bază stabilizatoare de la Consiliul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Buzău a oferit bastoane cu baza stabilizatoare unui număr de 50 de buzoieni diagnosticaţi cu boala Parkinson, miercuri, în cadrul unui eveniment organizat în colaborare cu IPJ Buzău şi Asociaţia „Laleaua Buzăului”.  La nivelul judeţului Buzău, în evidenţele CJAS sunt înregistrate aproximativ 1.500 de persoane.

Consiliul Judeţean Buzău a alocat fondurile necesare pentru achiziţionarea a 50 de bastoane speciale şi pentru tipărirea a 3.000 de pliante informative.  Bastoanele sunt destinate pacienţilor cu forme avansate ale bolii, iar pliantele informative sunt distribuite de către poliţişti şoferilor, motocicliştilor şi bicicliştilor aflaţi în trafic. 

Aceste bastoane sunt reglabile şi au o bandă reflectorizantă care îi va face mai vizibili pe pacienţii cu boala Parkinson în trafic. Acest lucru le pot salva viaţa. 

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu  a făcut un apel la participanţii la trafic să fie mai toleranţi cu persoanele aflate în astfel de situaţii şi să dea dovadă de mai multă atenţie în trafic, mai ales atunci când îi întâlnesc.

“Împreuna putem învinge boala Parkinson este un proiect de conştientizare a necesităţii de a ajuta şi a respecta pacienţii cu boala Parkinson, aflat la a 2-a ediţie şi organizat pentru a marca Ziua mondiala a bolii Parkinson. Felicitări Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău şi Asociaţiei pacienţilor cu boala Parkinson Laleaua Buzăului”, a ţinut să menţioneze preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Potrivit evidenţelor oficiale, la nivelul judeţului Buzău există un număr de aproximativ 1500 de bolnavi de Parkinson, vârtsa predominată fiind între 55 şi 70 de ani, dar medicul Angela Mânăscurtă a atras atenţia că se află în creştere şi numărul bolnavilor tineri, cu vârste în jur de 30 de ani.

”Este un număr foarte mare, impresionant şi din acest motiv noi ne-am dorit să înfiinţăm această asociaţie tocmai ca să ajutăm pacienţii maxim posibil din cauză că în stadiile tardive ale bolii ei devin cu grad de handicap, au dizabilităţi destul de mari, nu se pot deplasa, nu se pot îngriji. (...) Preponderent este vârsta între 55 – 75 de ani, dar cu mare regret vreau să spun că avem şi foarte mulţi tineri de la 30 sau 35 de ani. Avem şi Parkinson juvenil şi este în creştere. Pacienţii provin din întreg judeţul Buzău”, a declarat dr. neurolog Angela Mînăscurtă, preşedinte Asociaţia ,,Laleaua Buzăului”.

Parkinsonul se manifestă prin tremurături la nivelul membrelor, rigiditate sau chiar bocaj total al musculaturii membrelor superioare şi inferioare, blocaj care poate fi chiar generalizat la nivelul întregii musculaturi. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite