Virusul West Nile impune trierea donatorilor de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virusul răspândit de ţânţari şi care provoacă menigita şi meningoencefalita, boli ce pot duce la deces, a generat o meticuloasă triere a donatorilor Centrului de Transfuzii din Buzău.

Angajaţii centrului de recoltare a sângelui din municipiul Buzău sunt în alertă maximă de  când ţânţarii pun în pericol sănătatea celor care se expun la înţepăturile ţânţarilor. Reprezentanţii Centrului de Transfuzii din Buzău spun că acum se ajunge până la refuzarea donatorii care prezinta simptome tipice de raceală.


„Pentru că acest virus se transmite prin sânge şi implicit transfuzii, preferăm să excludem de la donare toate persoanele care prezintă cele mai mici simptome de răceală. Înainte de recoltare facem şi un examen medical sumar. Le punem tot felul de întrebări legate de starea de sănătate, le luam temperatura şi îi verificăm dacă au stări de indispoziţie sau cefalee. La cea mai mică suspiciune, se refuză recoltarea", a declarat Adriana Crăciun, Director al Centrului de Transfuzii din Buzău.


Donatorul este obligat să anunţe autorităţile sanitare dacă prezintă simptome de boala in timp de 15 zile de la recoltare.


Autorităţile medicale recomandă reţinerea de la donare a celor care au tranzitat locuri din ţară unde a fost raportat virusul sau a celor care au vizitat de curând ţări ca Grecia sau Bulgaria.


La Buzău a fost raportat săptămâna trecută primul caz de infectare cu virusul West Nile, la un tânăr de 18 ani din Râmnicu Sărat,care a fost contaminat în timp ce se afla cu echipa de oină în cantonament la Constanţa.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite