Vipera de stepă, descoperită în premieră în Ţinutul Buzăului. Cât de periculos este acest şarpe veninos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vipera de stepă, fotografiată de Marius Iancu / Ţinutul Buzăului
Vipera de stepă, fotografiată de Marius Iancu / Ţinutul Buzăului

În România trăiesc multe specii de vipere şi nu mulţi sunt cei care au ocazia să le vadă. În apropierea Vulcanilor Noroioşi, a fost semnalat unul dintre rarii şerpi veninoşi din ţara noastră, vipera de stepă. Pentru confirmarea descoperirii, a fost organizată recent o expediţie de specialitate.

Reprezentanţii asociaţiei Ţinutul Buzăului anunţă într-o postare pe site-ul propriu că cea mai rară specie de viperă din România, vipera de stepă, trăieşte pe dealurile din apropierea Vulcanilor Noroioşi. 

Această descoperire este considerată un eveniment important în lumea herpetologiei, o reuşită a unui grup grup de biologi şi fotografi de natură care au venit special în Ţinutul Buzăului pentru a căuta această specie de şarpe.

Startul în căutarea viperei a fost dat de Marius Iancu, membru al asociaţiei care administrează geoparcul Ţinutul Buzăului, cel care petrece poate cel mai mult timp în teren, fiind mereu atent la animale şi plante. 

Acesta se afla în Ţinut în cadrul proiectului „Reducerea amprentei de carbon şi creşterea impactului economic al turismului în zona vulcanilor noroioşi”, în căutare de valori locale şi resurse naturale ce pot fi folosite pentru dezvoltarea turistică. 

Marius Iancu a aflat de viperă de la Sandu Sfinteş, un localnic iubitor de natură, care le-a trimis poze cu şerpii întâlniţi prin zonă, câteva poze cu specii comune şi una care le-a stârnit interesul specialiştilor. 

„Este vorba despre cea mai rară viperă din România, specie critic periclitată: vipera de stepă (Vipera ursinii). Prezentă în România cu două subspecii, Vipera ursinii moldavica şi  Vipera ursinii rakosiensis, această viperă nu fusese niciodată semnalată în judeţul Buzău”, scriu reprezentanţii Asociaţiei. 

Sursa Ţinutul Buzăului

buzau

Localnicul nu ştia exact ce şarpe este, dar a fost atras de modelul lui şi i-a făcut câteva poze. El le-a mai transmis reprezentanţilor asociaţiei Ţinutul Buzăului că nu este singurul de acest fel pe care îl vede în zonă, că poza este de anul trecut, dar că şi anul acesta a întâlnit vreo două exemplare. 

”Ne-am dus rapid cu gândul că este o populaţie stabilă, nu doar vreun individ care a apărut accidental, aşa că a luat naştere o expediţie”, au spus reprezentanţii asociaţiei Ţinutul Buzăului.

Câţiva biologi şi fotografi de natură s-au adunat în Ţinutul Buzăului pentru a căuta vipera. În echipă, alături de Marius Iancu s-au mai aflat Iulian Gherghel, Tiberiu Săhlean, Raluca Melenciuc, Anca Pavel, Dan Constantinescu, Richard Constantinoff, Marius Iana, Vlad Cioflec, Alexandru Strugariu, Petronel Spaseni şi Alexandru Spaseni.

Sursa Ţinutul Buzăului

buzausarpeviperatinutstepa

Plecaţi în căutarea viperei, membrii expediţiei au descoperit-o pe dealurile din preajma Vulcanilor Noroioşi după numai o oră. De asemenea, pe dealurile din Ţinutul Buzăului au fost descoperite cinci din cele zece specii de şerpi cunoscute în România.

„Doar o oră a durat şi o vipera a fost găsită. Vipera de stepă este cea mai rară viperă din România. Este de talie mica, iar adulţii nu depăşesc 50-60 cm. Are veninul mai slab decât celelalte vipere din ţara noastră”, transmit specialiştii asociaţiei Ţinutul Buzăului. 

Aceştia transmit că efectul muşcăturii este echivalent cu cel al înţepăturii unei viespi. Cu toate acestea, poate fi periculos pentru cei care au alergie. 

„Atenţie! Veninul mai slab nu este în niciun caz o încurajare spre manevrarea sau interacţiunea cu ele. Se hrăneşte cu nevertebrate, reptile şi mici mamifere. Este de culoare gri, gălbui sau maroniu, cu un model închis la culoare, în formă de romburi legate între ele şi cu margini rotunjite. O descoperire fantastică ce pare o nouă speranţă pentru această specie critic periclitată”, mai spun reprezentanţii asociaţiei Ţinutul Buzăului.

Sursa Ţinutul Buzăului

buzausarpeviperatinutstepa

Asociaţia Ţinutul Buzăului este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit, constituită din specialişti în domenii precum geologie, ştiinţe socio-culturale, dezvoltare sustenabilă, arii protejate, educaţie non-formală, design grafic, IT.   

Grupul de profesionişti coordonează geoparcul Ţinutul Buzăului, teritoriu de dezvoltare sustenabilă care se găseşte în zona de curbură a Carpaţilor, la tranziţia dintre dealuri şi munţi. 

Ţinutul cuprinde comunele: Beceni, Berca, Bisoca, Bozioru, Brăeşti Căneşti, Colţi, Chiliile, Cozieni, Mânzăleşti, Lopătari, Odăile, Săruleşti, Scorţoasa, Valea Salciei, Vintilă Vodă, cu o suprafaţă totală de aproape 100.000 de hectare şi o populaţie de peste 40.000 de locuitori.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

 

Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune

 

Promovarea Trovanţilor de la Ulmet, prioritate a conducerii judeţului

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite