VIDEO Un nevăzător a pornit în tandem cu fiica lui în turul ţării pe bicicletă

0
0
Arnold Butu şi fiica sa au stat de vorbă cu buzoienii pe platoul din Piaţa Dacia  FOTO: Iulian Bunilă
Arnold Butu şi fiica sa au stat de vorbă cu buzoienii pe platoul din Piaţa Dacia  FOTO: Iulian Bunilă

Demonstraţie de voinţă. Asta face un biciclist nevăzător din Ardeal care a pornit într-un traseu prin sudul ţării, împreună cu fiica sa, în cadrul unei campanii de sensibilizare a opiniei publice. „Caravana Casper”, aşa cum se numeşte proiectul, a ajuns miercuri în centrul oraşului Buzău, pentru a lua contact cu membrii unei asociaţii a persoanelor cu handicap dar şi cu autorităţile locale.

Arnold Butu este un biciclist nevăzător, din Odorheiul Secuiesc, care are deja în palmares o participare la Jocurile Paralimpice de la Beijing. A pornit pe 1 iunie într-un circuit prin sudul României, în tandem cu fiica sa, Andreea, în vârstă de 18 ani, ca să demonstreze lumii că dacă există voinţă, niciun obstacol nu poate rezista între persoanele cu handicap şi cele sănătoase.

Arnold şi fiica sa au plecat în turul ciclist pe o bicicletă dublă. Au străbătut deja peste o mie de kilometri şi au făcut peste 20 de opriri. Mai au de vizitat oraşele din sud-estul ţării iar despre frumuseţile locurilor pe care le străbat cei doi, Arnold află din ceea ce îi povesteşte fiica sa. Bărbatul şi-a pierdut complet vederea, în urmă cu peste un deceniu, din cauza unei afecţiuni ereditare. 

„Şi eu am trecut prin etapele obişnuite prin care trece un om care îşi pierde o abilitate în cursul vieţii. Prima dată am negat, chiar dacă am fost diagnosticat la vârsta de 8 ani, până la 30 şi ceva de ani am tot negat că am probleme. Când am pierdut slujba, am crezut că mi s-a dărâmat viaţa. Atunci am realizat că am probleme şi trebuie să îmi caut alt drum pe care să merg înainte. Acum nu mă mai interesează vederea, ci doar starea picioarelor, a plămânilor, făcând ciclism”, povesteşte Arnold Butu, ciclistul nevăzător.

Andreea Butu, fiica lui Arnold, spune că îi face plăcere că îl poate ajuta pe tatăl său în acest circuit prin sudul ţării: „Nu e aşa de greu pentru că el este motorul iar eu doar pedalez. Mi-a plăcut până acum Drobeta Turnu Severin iar aici, la Buzău, Palatul Comunal şi acest Shopping Center din Centru”.

Pentru Arnold Butu, caravana „Casper” este şi un prilej de a se antrena pentru calificările la Jocurile Paralimpice din Brazilia. În cadrul aceleiaşi campanii, un alt ciclist nevăzător face un tur al zonei de nord a ţării.

Buzău


Ultimele știri
Cele mai citite