VIDEO Sarmale fierte în bostan, printre atracţiile Festivalului Dovleacului de la Poşta Câlnău, judeţul Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul durează trei zile
Festivalul durează trei zile

Ce se poate face din dovleac? Aproape orice preparat culinar. Asta încearcă să demonstreze producătorii agricoli din Poşta Câlnău, judeţul Buzău, care au înfiinţat un festival dedicat dovleacului. Timp de trei zile aromele îi vor imbia pe pofticiosi iar maeştrii bucătari le vor arăta pe viu secretele reţetelor.

Festivalul Dovleacului organizat în comuna Poşta Câlnău, ajuns deja la a doua ediţie, a fost înfiinţat după modelul vecinilor din Serbia şi Republica Moldova. Localnicii vor să arate cât de sănătos este dovleacul şi ce minunăţii de preparate se pot face din el.

După ce anul trecut a doborât recordul cu un dovleac de 122 de kilograme, anul acesta Ionel Horhocea a adus un alt bostan uriaş. ”Din dovleacul ăsta de 100 de kilograme mănâncă o familie numeroasă şi vecinii lor. E foarte bun pentru organism, pentru că are antioxidanţi”, spune Ionel Horhocea, producător agricol din Poşta Câlnău.

Şi nu numai plăcinte s-au preparat. Mai nou, şi sarmalele se fierb în dovleac. ”Sarmalele fierte în dovleac prind o aromă deosebită în dovleac. Am pus condimente, piper, sare, delicat, boia de ardei, orez şi ouă. Le-am băgat de aseară la cuptor, să pâlpâie încet aşa ca să pătrundă bine”, spune Ilinca Ion, localnică.

După felurile principale, la desert avem dulceaţă de dovleac, din cubuleţe, care seamănă la gust cu dulceaţa de gutui. 

La festival au venit şi producători din Republica Moldova, dornici să facă schimb de reţele şi de sfaturi de cultivare. Ei au adus cu ei gemuri şi sucuri de dovleac. 

Pofticioşii sunt aşteptaţi până duminică seara la Festivalul Dovleacului. Organizatorii le-au mai pregătit demonstraţii de gătit cu maeştri bucătari şi concerte de muzică populară. Producătorii agricoli locali îşi vor prezenta standurile pe care au expus toate soiurile de dovleci, bostani, bostani furajeri sau tărtăcuţe.  

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite