VIDEO Ritualul care dă startul culesului la Tămâioasa de Pietroasele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruginiu ca topazul, fin la gust şi plin de dulceaţă, aşa descriu vinul de tămâioasă podgorenii din localitatea buzoiană Pietroasele. Duminică, ei s-au întâlnit să sărbătorească preţioasa licoare, să-şi prezinte vinurile şi să dea startul la mustit. Evenimentul a debutat cu ritualul zdrobitului strugurilor de către tinere îmbrăcate în costume populare.

Sărbătoarea a fost deschisă de un alai de tineri îmbrăcaţi în costume tradiţionale care au umplut linul de vinificaţie cu struguri aromaţi de tămâioasă românească, primii culeşi în acest an. 

”Pe vremuri, fiecare cetăţean avea car cu boi, cu care transportau strugurii de la vie în lin, unde era zdrobit cu picioarele. Vinul care merge la lin se desoebeşte de cel din zdrobitor, iese un vion mai bun”, spune Matei Zăinescu, localnic din Pietroasele.

În timp ce fetele zdrobeau boabele de tămâioasă, zeci de pofticioşi aşteptau cu paharele întinse zeama dulce şi aromată, nerăbdători să afle gustul primului must din acest an.  

La sărbătoarea celui mai cunoscut soi românesc de struguri au venit zeci de producători de vinuri. Ei spun că producţia de anul acesta va fi mult mai mică, dar scăderea va fi compensată de o calitate foarte ridicată.

”Anul acesta a bătut piatra şi au rămas puţini struguri dar cei care sunt sunt buni”, spune Alina Bălăceanu.

Câteva sute de persoane au participat, duminică, la sărbătoarea tămâioasei româneşti, organizată  la Pietroasele. Petrecerea a avut de toate, recitaluri de muzică populară, terase scăldate în vin şi must şi standuri cu preparate la grătar şi mâncăruri la ceaun.

”La saramură de pui merge un vin alb demisec, la gulaş ar merge un roze iar la friptură şi rotisor, un vin roşu, un merlot”, spune Cristi Dobre, bucătar.

Aflat în inima Podgoriei Dealul Mare, localitatea Pietroasele este renumită la nivel naţional ca fiind locul unde se produce cel mai aromat vin de tămâioasă din ţară. Zeci de turişti vin în această perioadă a anului în zona încărcată de tradiţii.

”În fiecare an venim la sărbătoarea tămâioasei, avem aici o pensiune superbă unde de fiecare dată poposim, ne simţim ca acasă, cel mai bun vin, cea mai bună tămâioasă, mi-am adus toţi prietenii, ne simţim excelent”, declară Daniela Goran, turistă din Prahova.

“Tămâioasa de Pietroasele” este catalogat drept cel mai aromat sortiment din clasa tămâioasei româneşti, avantajul fiind generat de poziţia geografică a versanţilor pe care sunt înfiinţate culturile de viţă-de-vie. 

Mai precis, dealurile de curbură sunt însorite de dimineaţa şi până la apus iar calcarul din sol, înfierbântat în timpul zilei, degajă căldură şi noaptea.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite