VIDEO Revoltă la Scutelnici, împotriva consilierilor pe care sătenii îi consideră vinovaţi de criza din învăţământul local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria comunei buzoiene Scutelnici a fost luată cu asalt de zeci de localnici, supăraţi pe aleşii locali că din cauza certurilor dintre ei elevii din comunitate au de suferit. Dascălii ameninţă că amână începutul şcolii, până când îşi vor recupera cele trei salarii restante. Din cauza unor datorii către firma care a pornit reabilitarea şcolii, a fost instituit sechestru pe toate conturile unităţii de învăţământ, inclusiv pe cele de salarii.

Singura rezolvare, o rectificare de buget pentru stingerea datoriilor, este respinsă de o parte dintre consilierii locali care consideră că astfel îi fac opoziţie primarului.

Şapte dintre cei 11 consilieri locali din Scutelnici, toţi din partea puterii, au refuzat în două şedinţe ordinare să voteze proiectul de hotărâre prin care peste trei miliarde de lei să fie alocaţi din fondul de rulment al Primăriei către constructor, în contul datoriei pentru lucrările de reabilitare a şcolii. 

Marţi a fost o nouă încercare de rezolvare a crizei, printr-o şedinţă de urgenţă convocată de primar şi mediată de reprezentanţii Instituţiei Prefectului.

Negocierile dintre consilieri s-au derulat sub privirile a zeci de părinţi şi au durat mai bine de două ore. Cu nervii întinşi la maximum, sătenii le-au cerut aleşilor comunei să rezolve cât mai repede problema, pentru ca şcoala să funcţioneze din prima zi.

Şedinţa de marţi a fost un eşec pentru că doar doi dintre cei şapte consilieri ai puterii au venit. Opozanţii primarului îi pun acestuia beţe în roate în demersul de stingere a datoriei şcolii, pentru că îl consideră vinovat de proasta gestionare a fondurilor de reabilitare. Mai mult, consilierii îl acuză pe edil de deturnare de fonduri, pentru care au formulat şi o plângere penală.

”Nu poţi să forţezi nişte consilieri să voteze aşa şi aşa, din păcate a fost supusă la vot dar unii dintre ei au votat împotrivă şi au lăsat câteva rânduri lipsă. Vom găsi alte căi de rezolvare, ca elevii să poatîă începe şcoala”, a declarat Maria Buleandră, prefectul judeţului Buzău.

După ce au aflat că din nou nu s-a votat, părinţii adunaţi în faţa primăriei l-au încercuit pe viceprimar pentru a-l trage la răspundere.

Fondurile de salarii ale cadrelor didactice din Scutelnici sunt în conturile primăriei care până nu vor fi plătite datoriile faţă de constructor rămân blocate prin titlu executoriu. Profesorii ameninţă că vor amâna debutul de an şcolar, dacă nu îşi recuperează salariile restante.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite