VIDEO Protest inedit la Buzău. Şi-a dus turma să pască în faţa Primăriei Cilibia, pentru că nu are voie pe islazul comunei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stâna s-a mutat la primărie. S-a întâmplat în comuna buzoiană Cilibia, unde o fermieră şi-a dus cele 500 de oi în faţa instituţiei, ca să protesteze fiindcă autorităţile nu o lasă cu turma pe islazul comunal. Primarul se apără şi spune că o hotărâre de consiliu local nu îi permite acest lucru, deoarece stâna îşi are grajdurile pe teritoriul comunei vecine.

Sute de oi au umplut astăzi curtea primăriei din comuna Cilibia, dar şi strada din faţa ei. Mioarele au fost aduse de Ioana Toma. Femeia deţine o fermă cu 500 de oi si 40 de vite. Ea are locuinţa în comuna Cilibia, dar pentru animale a amenajat grajduri pe un teren din comuna vecină, C.A. Rosetti. 

Este motivul pentru care primarul din Cilibia a considerat că animalele trebuie să pască pe islazul comunei în care au ferma, nu în comuna Cilibia, unde femeia îşi are domiciliul legal. De aici a pornit tot tămbălăul: femeia vrea să aducă animalele la păscut aproape de casa ei, dar autorităţile o trimit în comuna vecină. Sătulă de şicane, femeia a venit cu animalele să pasca... la primărie.

Fermiera îl acuză pe primar că are ceva personal cu ea şi de aceea îi găseşte nod în papură.

„De când a venit omul asta primar numai şi-a bătut joc de mine. Am solicitat conform legii o bucată de islaz ca să am unde sa pasc oile. Am aproximativ 500 de oi si vreo 40 de vaci. Acum nu mai poate nimeni să le mai ţină că nu mai mănâncă. A venit primăvara şi trebuie să iasă la păscut. Sunt hotărâtă, le duc la Primărie şi să le hrănească el. Mi s-a spus că nu poate să îmi concesioneze islaz pentru că am adăpostul pentru animale pe o bucată de pământ ce aparţine de comuna C.A. Rosetti. Este adevărat însă eu am mutaţie la Cilibia, am proprietăţi şi pământ arendat şi toate datoriile plătite la zi către Primărie”, declară Ioana Toma.

Primarul aruncă vina pe o hotărâre recentă a consiliului local, care a stabilit ca păsunea comunală, în suprafaţă de 700 de hectare, să fie folosită exclusiv de animalele din gospodăriile şi fermele aflate pe teritoriul comunei.

„La Cilibia islazul a fost atribuit de Consiliul local în baza unor reguli. Una dintre acestea este că mai întâi primesc izlaz cei care sunt locuitori ai comunei şi au amplasate adăposturile pe raza comunei Cilibia. Exploataţia doamnei a fost deschisă în mod eronat pe raza comunei Cilibia pentru că ea ar fi trebuit deschisă pe teritoriul comunei unde sunt amplasate adăposturile, respectiv C.A. Rosetti. Hotărârea a fost luată de Consiliul Local şi eu nu pot să fac decât să o duc la îndeplinire”, a declarat Ion Enache, primarul comunei Cilibia. 

Scandalul a ajuns chiar şi la Prefectură. La o primă analiză, juriştii instituţiei au indicii că hotărârea privind păşunatul pe islazul comunei Cilibia este abuzivă, deoarece pune condiţii celor care solicită contracte de folosinţă a pajiştilor.

    

Femeia a dat în judecată primăria Cilibia, iar pâna când problema păşunatului celor 500 de oi şi 40 de vaci nu se va rezolva, proprietara promite să şi aducă periodic animalele la păscut în curtea Primăriei.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite