VIDEO Proprietarii de câini, obligaţi să meargă la veterinar pentru microciparea animalelor

0
0

Un ordin al ANSVSA obligă toţi proprietarii de câini ca până pe 1 ianuarie 2015 să microcipeze animalele, abaterile de la lege fiind sancţionate, după expirarea termenului, cu amenzi de peste 2.000 de lei. Probleme mari sunt în mediul rural, unde de obicei într-o gospodărie se găsesc mai mulţi câini, astfel că deţinătorii lor trebuie să plătească sute de lei pentru microcipare.

Nici autorităţile locale, cele care trebuie să achite operaţiunile de microcipare a metişilor de pe domeniul public, nu dispun de fonduri.

În gospodăria lui Ionel Gheorghe, din satul Cojanu, comuna Berca, vieţuiesc doi maidanezi. Omul i-a adunat de pe stradă de milă, îi hrăneşte, îi îngrijeşte şi pe una dintre căţele chiar a sterilizat-o pe banii lui. Acum, că legea îl obligă să le monteze microcipuri, adică să scoată din buzunar minimum 100 de lei, omul spune că va fi nevoit să-i lege, ca să fie sigur că nu îi pierde sau că nu ies pe stradă ca să muşte trecătorii. ”Am doi căţei dar nu am bani cu care să le montez microcipuri. Dacă dau lege, să plătească ei”, spune Ionel Gheorghe. 

În comuna Berca, pe domeniul public sunt peste 200 de maidanezi care, pe lângă disconfortul pe care îl crează localnicilor, devin şi agresivi. Primăria va trebui să achite serviciile veterinarilor care vor efectua microciparea. ”Când o să avem bani, atunci o să-i microcipăm, să-i crotaliem sau să-i adunăm în nişte adăposturi. Încercări au fost dar din lipsă de fonduri, nu am reuşit”, spune Valeriu Marcu, primarul comunei Berca. 

Microciparea constă în implantarea unui dispozitiv care este practic un cod de identificare a câinelui. ”La noi la cabinet sunt 50 de microcipări pe lună, puţine, raportat la numărul de câini din Buzău, care urcă undeva la 4000”, declară Valentin Doană, medic veterinar din Buzău.

Un ordin al ANSVSA stabileşte reguli clare pentru toţi deţinătorii de câini din România. Astfel, până pe data de 1 ianuarie 2015, toate persoanele care deţin câini, indiferent de rasa acestora, sunt obligaţi să îi microcipeze şi să îi înregistreze în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân.

Microcipul va fi introdus de către medicul veterinar, sub pielea câinelui, în zona gâtului. Tot până la 1 ianuarie 2014 va fi obligatorie şi sterilizarea câinilor cu stăpân, de rasă comună sau metişii lor, în afară de cei care au valoare chinologică. Sterilizarea costă aproximativ 250-300 lei, în funcţie de cabinetul veterinar iar un microcip costă în jur de 50 lei.

Amenzile pentru cei care nu îşi vor microcipa câinii pot varia între 2.000 şi 5.000 de lei şi între 5.000 şi 10.000 de lei, pentru stăpânii câinilor care vor fi găsiţi nesterilizaţi.

Buzău


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri