VIDEO Primăriile care la începutul anului au încredinţat direct contractele de deszăpezire, nevoite să se descurce singure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ninsoarea din această perioadă le dă mari bătăi de cap autorităţilor din comunele care au fost lovite de viscole la începutul anului. De exemplu, la Merei, în judeţul Buzău, primăria nu mai poate încheia contracte cu firme de deszăpezire până la finele acestui an deoarece şi-a epuizat bugetul de prestări servicii pe deszăpezirile din perioada celor două coduri roşii de vreme rea, din ianuarie.

Autorităţile au la dispoziţie un singur buldoexcavator care este solicitat să intervină la deszăpezire în toate cele 11 sate.

La Merei, ninsorile din aceste zile au dat peste cap circulaţia pe drumurile comunale şi judeţene. Singurul drum de acces din satul Nenciuleşti către şoseaua naţională a devenit impracticabil din cauza poleiului şi a sulurilor de zăpadă. Oamenii sunt nevoiţi să meargă câţiva kilometri pe jos până la mijloacele de transport în comun, care nu mai pot urca din cauza stratului de gheaţă. ”A băgat lama dar nu face faţă, pentru că e zăpada mare”, spune Ana Iordache, din Nenciuleşti.

Singurul utilaj aflat la dispoziţia autorităţilor din Merei aproape că nu mai face faţă solicitărilor. ”Am primit un apel de la o familie care trebuie să îşi îngroape un mort şi trebuie curăţat drumul până la biserică. Multe alte solicitări aşteaptă”, spune primarul din Merei, Ştefan Chircă. 

Comuna Merei numără 11 sate şi are o întindere foarte mare, atât în zonă de deal, cât şi la câmpie iar intervenţia la deszăpezire în toată localitatea se face cu buldoexcavatorul primăriei. Autorităţile se tem să închirieze utilaje sau să angajeze firme de deszăpezire, pentru că ar depăşi pragul de cheltuieli din acest an şi le-ar sări în cap Curtea de Conturi. ”Am avut două coduri roşii, la începutul anului, şi banii pentru deszăpeziri s-au dus. A fost încredinţare directă şi nu putem cheltui mai mult de 30.000 de euro până la sfârşitul anului. Ne rugăm să nu avem probleme în cursul lunii decembrie, pentru că nu putem contracta firme de deszăpezire”, declară Ştefan Chircă, primarul din Merei. 

Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că primarii care au epuizat fondul de 30.000 de euro care poate fi cheltuit într-un an prin achiziţie directă nu mai pot face alte investiţii, decât prin organizarea unor licitaţii. Acestea însă ar putea dura şi câteva luni. Abia din ianuarie, primăriile pot face noi cheltuieli prin achiziţie directă, însă tot în limita a 30.000 de euro.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite