VIDEO Localnicii unei comune primesc reţete de la un medic pe care nu l-au văzut niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BUZAU

Localnicii unei comune buzoiene se plâng că de aproape doi ani, de când le-a plecat medicul de familie, sunt pe lista unei doctoriţe pe care nici măcar nu au văzut-o. Deşi nu au fost consultaţi vreodată de acest medic, oamenii spun că totuşi au luat reţete semnate de ea. Sătenii au cerut autorităţilor locale să le aducă un medic cară să–i şi îngrijească.

Oamenii din Pănătău sunt supăraţi că de mai bine de doi ani au fost preluaţi de o doctoriţă care nu i-a consultat niciodată, pentru că nu a venit la cabinet. Mai mult decât atât, localnicii susţin că au primit reţete de la asistentă însă fără să fie întrebaţi de bolile de care suferă.

În aceste condiţii, oamenii spun că de fiecare dată când se simt rău nu le rămâne decât să cheme ambulanţa. „Trebuia să vină de două ori pe săptămână dar probabil că a avut programul foarte încărcat şi nu a mai avut posibilitatea asta. De multe ori nu a venit nici măcar o dată pe săptămână”, a declarat Nicolae Stoica, primarul din Pănătău.

La cabinetul medicului de familie nu este afişat un program şi nici un număr de telefon al doctorului. În cele două încăperi ale dispensarului nu există decât două paturi, o masă şi un dulap gol.

Cât priveşte aparatura medicală, acesta lipseşte cu desăvârşire. Lucrurile se complică însă pentru că reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Buzău spun că doctoriţa despre care vorbesc localnicii nu mai are contract cu instituţia din luna martie.

„A avut contract cu punctul de lucru pe Pănătău încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate Buzău, a renunţat la acest punct de lucru dar pacienţii din comuna Pănătău au rămas înscrişi pe lista acestui medic de familie, fără niciun fel de obligaţie. Asta pentru că odată ce nu mai există contract pe acea localitate, Casa de Asigurări de Sănătate nu are vreo pârghie de a constrânge medicul de familie de a se duce acolo. (…). Dacă doamna doctor nu a prestat niciun serviciu medical pentru un pacient din Pănătău, normal că nu a luat niciun ban, dar dumneaei a luat bani din „per capita”, deci din listă. Dacă sunt pe listă 2000 de asiguraţi, pentru cei 2000 de asiguraţi, lună de lună, medicul de familie primeşte o sumă de bani“, a declarat Simona Anghel, jurist al CJAS Buzău.

Sătenii au cerut autorităţilor comunei Pănătău să le aducă un medic care să-i şi îngrijească.

Judeţul Buzău are aproximativ 475 de mii de locuitori şi doar 207 medici de familie, ceea ce înseamnă un deficit de 51 de medici. De exemplu, localnicii unei comune primesc reţete de la un medic pe care nu l-au văzut niciodată la ochi. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite