VIDEO Fumul de grătare a învăluit cimitirele din Buzău, de Paştele Blajinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romii au organizat ospeţe printre morminte  Foto Iulian Bunilă
Romii au organizat ospeţe printre morminte  Foto Iulian Bunilă

La Buzău, sute de romi au luat cu asalt cimitirele, pentru a le vesti morţilor învierea lui Hristos. De „Paştele Blajinilor” grătarele pline cu fripturi au sfârâit continuu iar mesele au fost încărcate cu bucate şi băuturi scumpe.

Încă de dimineaţă, aerul din jurul cimitirului Sf. Gheorghe din Buzău a fost îmbibat de mirosul cărbunilor încinşi şi al fripturii la grătar. Zeci de persoane au venit la mormintele  celor dragi, trecuţi în nefiinţă, ca să dea de pomană.

Dacă unii au venit doar pentru a împărţi pachete, ca să fie primit de morţi, altii au întins mese pline cu bunătăţi. După ce bucatele au fost sfinţite de preoţi, a început ospăţul.

Mulţi au încins grătarele şi au făcut mici, carne şi cârnaţi chiar la căpătâiul blajinilor. Ţiganii au cumpărat de toate şi nu s-au uitat deloc la bani. La mesele bogate au fost invitaţi şi oamenii nevoiaşi. Ei au plecat acasă cu sacoşe pline cu pomană.

Pastele Blajinilor sau Pastele Mic ori Pastele Morţilor, cum se mai spune în unele zone ale ţării, se sărbătoreste la o săptămână după Sfintele Paşti. 

Sărbătoarea este un prilej deosebit de comemorare a morţilor, este o zi în care familiile se reunesc, la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Învierii, împreună cu cei trecuţi în nefiinţă.

În tradiţia populară se spune că de Paştele Blajinilor sufletele morţilor sunt libere şi pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei şi date de pomană.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite