VIDEO Dacia 1300 care a parcurs turul Europei, admirată la parada maşinilor de epocă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

O bătrână Dacia 1300 călită anul trecută într-un tur al Europei a fost vedeta retro-paradei Primăverii de la Buzău, care deschide sezonul expoziţiilor de autovehicule istorice. Bijteria pe patru roţi îi aparţine buzoianului Gheorghiţă Alexe, restaurator de maşini, unul dintre numeroşii tineri care şi-au făcut o pasiune pentru maşinile cu care se deplasau părinţii sau bunicii lor.

Clubul colecţionarilor de autoturisme Dacia 1300 se măreşte de la an la an şi primeşte nu numai nostalgici ai acelei perioade ci şi colecţionari care nici nu erau născuţi atunci când maşinile ieşeau pe poarta fabricii. 

Unul dintre tineri, Gheorghiţă Alexe, are 13 Dacii vechi de peste 40 de ani iar Regina este vedeta colecţiei sale.  

Modelul Dacia 1300, aşa cum este şi Regina, a intrat în producţie în 1969, având la bază modelul Renault 12. La acea vreme, avea un aspect modern şi economic. I-a trecut vremea însă bătrâna maşină continuă să atragă priviri nu numai în România.

”Este din 1972, a fost complet restaurată, a stat în garaj 24 de ani nemişcată. Anul trecut pe vremea asta am parcurs 12 ţări, am ajuns în Portugalia şi înapoi. La Paris, oamenii au făcut poze, clipuri, francezii o confundau cu Renault 12”, spune Gheorghiţă Alexe.

Daciile au dominat parada din Buzău care deschide seria expoziţiilor de maşini istorice. Printre ele, şi unul dintre modelele Liberta care au scăpat de programul Rabla.

”Din punctul meu de vedere, este o maşină reuşită. Sunt foarte mulţumit de ea. Celor care au astfel de modele le transmit să le păstreze, sunt mai rare decât sporturile. Serii reduse, undeva la 6.000 de bucăţi. Au fost proiectate de inginerii noştri”, spune Adrian, din Focşani.

La parada maşinilor clasice au participat 50 de  posesori de automobile de epocă din Buzău, Vrancea, Prahova şi Braşov. ”Avem maşini din anii `50, foarte mulţi pasionaţi în creştere care salvează maşini istorice”, spune Lilică Dedu, organizator.

În timp ce autoturismele sport Corvette din anii '80 şi limuzinele decapotabile americane au fost admirate mai mult de tineri, vechile autoturisme sovietice au fost pe placul pensionarilor. 

Evenimentul s-a desfăşurat sub patronajul Retro Mobil Club România, o asociaţie a pasionaţilor de vehicule istorice. Membrii clubului deţin vehicule care au fost conservate în perfectă stare de funcţionare, sunt originale şi atestate legal ca vehicule istorice.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite