VIDEO Cum am putea avea roşii româneşti pe mesele de sărbători. „Aceste tomate rezistă cam la două episoade de îngheţ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agricultorul Dan Enache FOTO Iulian Bunilă
Agricultorul Dan Enache FOTO Iulian Bunilă

Cu puţin ajutor de la natură, am putea avea pe mesele de anul nou tomate crescute în pământ românesc. Vremea blândă de până acum le-a dat curajul producătorilor de roşii din zona Buzăului să spere că vor avea ce recolta până la sfârşitul lunii decembrie.

Din primăvară şi până la începutul iernii, tomatele produse în solariile din comuna buzoiană Movila Banului ajung în toate pieţele agro-alimentare din Bucureşti şi Buzău. 

Unul dintre furnizori este Marius Cristea, un tânăr care duce mai departe o afacere de familie. A produs primele roşii de Paşte şi speră să prelungească perioada de recoltare până la Crăciun. 

”Aceste tomate rezistă cam la două episoade de îngheţ, chiar dacă sunt protejate. Dacă vine bruma de mai multe ori, se compromite tot. Până acum am avut toamnă blândă, iar în alţi ani ca acesta am recoltat roşii chiar de sărbători”, spune Marius.  

buzau

Dacă vor rezista până în iarnă pe tarabe, tomatele româneşti se vor vinde mai scump. O ştie şi Dan Enache, fermier din Limpeziş, care deţine o suprafaţă întinsă de tomate în solarii. A înfiinţat mai târziu o parte din culturi, tocmai ca să întârzie cât se poate de mult recoltarea. 

Este sigur că va avea roşii şi în decembrie şi îndrăzneşte să spere că va culege şi înainte de sărbătorile de iarnă. ”Dacă veniţi la noi pe 5 decembrie, le găsiţi tot aici. Mai târziu vom putea scoate dacă avem ajutor de la Dumnezeu, să ne dea soare şi căldură. Ca să scoţi roşii pe timp de iarnă te costă mult încălzirea solariilor şi nu merită”, declară Dan Enache, legumicultor.

Pentru a-şi păstra cât mai mult vigoarea, roşiile din sere şi solarii au nevoie de cât mai multă căldură şi lumină de la soare, iar umiditatea trebuie ţinută moderată. La nevoie, fermierul din Limpeziş va porni instalaţia de încălzire pe centrală cu lemne, chiar cu riscul de a creşte cheltuielile de producţie. 

În prezent, roşiile produse de legumicultorii din Buzău pleacă la en-gros cu 2 lei kilogramul şi ajung la tarabe cu cel puţin trei lei. În decembrie, preţul lor va fi cel puţin dublu, peste cel al roşiilor din import.

Dacă la tomate perioada de recoltare depinde de condiţiile meteo, nu la fel este şi la trufandale. Fermierii buzoieni au înfiinţat deja culturile de ridichi, spanac, usturoi, ceapă verde şi salată care vor ajunge de sărbători pe mesele românilor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite