Urşii prind curaj şi ajung aproape de sate, în căutarea hranei şi a apei. Autorităţile au emis zilnic avertismente VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă adevarul.ro
Arhivă adevarul.ro

Urşii îşi fac din ce în ce mai des apariţia în apropierea zonelor locuite, în căutarea hranei. Un localnic din Vintilă Vodă, judeţul Buzău, a filmat miercuri un urs pe malul râului Slănic, lângă un pod rutier. Cu o seară înainte, la Nehoiu s-a dat mesaj Ro-Alert care semnala prezenţa unui urs în zonă.

Luni, a fost panică printre localnicii din satul Haleş, din cauza unui pui de urs care rămăsese înţepenit lângă gardul bisericii. 

Animalul îşi prinsese piciorul într-un laţ şi, în încercarea de a escalada gardul ca să fugă, sârma s-a strâns şi i-a provocat o rană adâncă.

Un localnic a sunat la 112 pentru a anunţa că un urs de talie mică, probabil un pui, se află pe stâlpul gardului de lângă biserica din Haleş cu o sârmă legată de picior. 

La scurt timp, autorităţile au transmis un mesaj prin Ro-Alert pentru a-i sfătui pe săteni să nu iasă din curte.

Mai multe echipe de la AJVPS, Poliţie şi Jandarmi au asigurat zona până la sosirea unui medic veterinar. Acesta a tranchilizat animalul apoi i-a curăţat rana şi i-a aplicat un pansament.  

Operaţiunea de salvare s-a încheiat după ce puiul de urs a fost relocat într-o pădure de lângă comuna Vipereşti.

Scenariul s-a repetat a doua zi, în oraşul Nehoiu. Marţi, în jurul orei 21.00, un mesaj Ro-Alert a fost emis pentru locuitorii oraşului de la munte, după ce a fost văzut un urs care s-a plimbat, minute în şir, pe DN 10, ajungând apoi şi în zonele locuite.

„A fost semnalată prezenţa unui urs în localitatea NEHOIU-Paltineni pe strada Pietrei. Evitati zona, rămâneţi în locuinţe! Păstraţi distanţa faţă de animal şi nu încercaţi să vă fotografiaţi cu acesta sau să îl hrăniţi. Fără să vă expuneţi pericolului protejati animalele din gospodărie”, a fost mesajul primit prin Ro-Alert.

La faţa locului au ajuns mai multe echipaje de poliţie şi jandarmi, care au asigurat zona. Până la sosirea lor însă, oamenii au încercat să îndepărteze pericolul, forţând animalul să se retragă spre zonele nelocuite. După o goană pe DN 10 şi pe uliţele din satul Păltineni, ursul a dispărut printre copaci şi s-a reatras pe dealuri.

Atraşi de mirosul reziduurilor menajere dein localităţi, urşii coboară din pădure în căutarea hranei. Sălbăticiunile mai sunt atrase în această perioadă secetoasă şi de sursele de apă, cum sunt lacurile sau cursurile de apă, pentru a-şi potoli setea. 

O astfel de apariţie a fost imortalizată miercuri de un localnic din Vintilă Vodă. Acesta a filmat un urs care se apropiase de malul râului Slănic, aproape de podul rutier de lângă satul Sârbeşti. Animalul a fost izgonit în pădure de martorul care a filma scena. 

„Respectaţi necesitatea spaţiului de care ursul are nevoie, întoarceţi-vă şi părăsiţi zona. Dacă, neaşteptat, ajungeţi în apropierea ursului, rămâneţi calmi. Nu fugiţi. Arataţi-i că sunteţi om, vorbind încet sau dând din mâini. Miscaţi-vă în direcţia din care bate vântul, astfel incât ursul să vă simtă mirosul. Nu înghesuiţi ursul! Lăsaţi-i o zonă de scăpare şi el va pleca”, sunt câteva dintre recomandările publicate pe site-ul GreenReport.ro.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite