Uriaşele depozite de reziduuri, de lângă Buzău şi Râmnicu Sărat, văzute din satelit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Google Earth
Foto Google Earth

Mari pete maronii sunt vizibile din satelit în zonele industriale din cele două oraşe ale judeţului Buzău. În municipiul reşedinţă de judeţ, o baltă cât un cartier de mare conţine deşeuri organice de la fabrica de zahăr. La râmnicu Sărat, fotografia aeriană surprinde batalul cu ulei uzat al societăţii Venus Oilreg.

Oraşul Buzău are pe teritoriul său, în partea de sud, aproape zece hectare de teren îmbibat cu reziduuri organice. 

De la înfiinţare, până în urmă nu cu mult timp, fabrica de zahăr a deversat în acel batal tot ceea ce rezulta din procesul de prelucrare a sfeclei. Autorităţile spun că depunerea de reziduuri nu prezintă pericol pentru sol sau sănătate publică, ci doar un miros neplăcut.

”Într-adevăr este o zonă destul de întinsă cea în care sunt fostele batale de la fabrica de zahăr în care se depozitau reziduuri din produsul tehnologic. Este un reziduu organic, nepericulos. Nu există risc nici pentru sol, nici pentru sănătatea publică”, spune prefectul Carmen Ichim, fost comisar şef al Gărzii de Mediu. 

buzau

La Râmnicu Sărat, este o depunere de ulei rezidual, al rafinăriei Venus Oilreg, care, potrivit Gărzii de Mediu Buzău, se menţine în parametri nepericuloşi de poluare. Asta, după ce proprietarul depozitului a fost amendat anul trecut pentru gestionare defectuoasă.

S-au trasat termene pentru închiderea conformă a depozitului de reziduuri şi pentru consolidarea unui mal care se fisurase. Depozitul este aproape de albia râului Râmnicu Sărat.

La Venus Oilreg, care deţine un batal de peste şase hectare, cu reziduu de gudron acid, adică ulei uzat, avem foraje de observaţie, avem pază şi program de conformare. În acest sens există obligaţii de mediu încheiate între Remat Metal Master din Bucureşti şi Protecţia Mediului. Sunt depuse documente, un proiect de închidere şi se respectă etapele”, spune Carmen Ichim.

buzau

Cât priveşte riscul fisurării unui perete, acesta a fost eliminat după ce Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea este în curs de consolidare a malului râului Râmnicu Sărat şi face monitorizări frecvente. Inclusiv scoietatea care a cumpărat depozitul de reziduuri trimite semestrial Gărzii de Mediu buletine de monitorizare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite