Un mare depozit de legume și fructe se va construi din bani publici lângă Buzău. Va aproviziona toată regiunea

0
Publicat:

Buzăul va avea un centru de colectare a legumelor din bazinul legumicol Glodeanu Sărat– Limpeziș-Movila Banului. Obiectivul va fi construit cu bani alocați de Ministerul Agriculturii și face parte dintr-un program național în care sunt incluse, în primă fază, Buzăul și alte cinci județe. Lucrările de amenajare a centrului vor demara chiar din acest an. 

Depozitul va fi construit lângă drumul E85. SURSA Adrian Petre
Depozitul va fi construit lângă drumul E85. SURSA Adrian Petre

În România vor fi construite în total 15 centre de colectare a legumelor și fructelor, iar Buzăul face parte din cele șase județe alese pentru aceste investiții făcute cu bani de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Noul centru de colectare a legumelor și fructelor de la Mihăilești va avea 3.000 de metri pătrați, cu 1.000 de metri pătrați temperatură controlată. De asemenea, centrul va fi dotat cu patru benzi de sortare, pentru roşii, castraveţi, ardei gras şi ardei capia. 

Zilele trecute, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a văzut terenul viitorului centru, care va fi amplasat aproape de Drumul European E85. Potrivit ministrului, lucrările de amenajare a punctului de colectare vor demara chiar din acest an iar investiția va fi gata în august 2024.

„M-am deplasat cu colegii și am identificat zona în care va fi amplasat centrul de colectare legume și fructe, pentru că în perioada următoare lansăm 15 centre de colectare legume-fructe în toată țara. Primele șase vor începe execuția anul acesta; și în județul Buzău pentru că este un bazin legumicol foarte puternic, va fi realizat acest centru de colectare”, a declarat Florin Barbu.

image

Aceste centre vor fi date sub administrarea unui consiliu de administraţie format din reprezentanţi ai primăriilor şi ai Casei Unirea. Ministrul Florin Barbu a precizat și că aceste centre vor fi date în locaţie către cooperative înființate și în care sunt înscrişi fermierii din localităţile respective.

Avantajul unui astfel de centru e că fructele și legumele fermierilor se vor aduna astfel în cantități mari și vor putea fi, astfel, achiziționate de către lanțurile de supermarketuri. Județul Buzău este un important bazin legumicol din țară, cu un număr de aproape o mie de beneficiari prin Programul Tomata.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite