Trei parlamentari buzoieni, în activitate, sunt judecaţi pentru fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru parlamentari buzoieni, aleşi în decembrie 2012, au intrat în vizorul DNA. Unul dintre ei a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru luare de mită, părăsind Camera Deputaţilor în aprilie 2014. Doi au fost trimişi în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie, având procese pe rol, iar al treilea a primit condamnare cu suspendare, sentinţa fiind atacată cu apel.

Senatorul Victor Mocanu, deputatul Marian Ghiveciu, ambii de la PSD, şi deputatul Titi Holban, de la UNPR, sunt politicienii buzoieni, în activitate, care au probleme cu legea. 

Senatorul Victor Mocanu a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2013, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, ar fi încheiat ilegal opt contracte de furnizare de echipamente medicale la Maternitatea Buzău, care, la un an şi jumătate de la inaugurare, era încă nefuncţională. A prejudiciat statul cu aproximativ 566.000 de lei. Dosarul se află pe rolul magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie însă judecarea lui se tot amână. Senatorul Victor Mocanu face parte din Comisia pentru românii de pretutindeni.

Deputatul UNPR Titi Holban se află sub control judiciar, măsură luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce plenul Camerei Deputaşilor a respins, în iulie 2014, cererea de încuviinţare a arestării sale preventive. Acesta este acuzat de procurori că, în ianuarie 2014, ar fi acceptat promisiunea unui denunţător că, în schimbul sumei de 10.000 de euro, suma pe care ar fi primit-o efectiv, în două tranşe, va interveni pe lângă altă persoană, pentru ca aceasta, la rândul ei, să intervină pe lângă un inspector cu funcţie de conducere la una dintre Direcţiile Regionale Antifraudă, astfel încât o societate administrată de un apropiat al denunţătorului să nu fie sancţionată în urma controlului efectuat de această instituţie. Holban face parte din Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor şi din Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, dezbătând şi votând avize pentru proiectele de lege ce necesită punctele de vedere al celor două comisii.

Deputatul Marian Ghiveciu a fost condamnat pentru tranzacţii imobiliare suspecte. Parlamentarul PSD a fost trimis în judecată în decembrie 2011 de procurorii DNA, sub acuzaţia de „instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial – în formă calificată“.  A fost condamnat, în mai 2015, de instanţa supremă, la trei ani închisoare cu suspendare, el fiind găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis ca Marian Ghiveciu să fie supus unui termen de încercare de şase ani. Decizia însă a fost atacată cu apel, atât de inculpat cât şi de către procurorii DNA. El face parte din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, dar şi din Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite