Tânără de origine română, printre primii militari israelieni uciși în înfruntarea armată cu teroriștii Hamas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără de origine română este unul dintre primii soldați israelieni uciși de militanții Hamas în atacul sângeros de pe 7 octombrie. Iael Leibușor avea 20 de ani și provenea dintr-o familie plecată în anii `60 din Piatra Neamț. În sâmbăta fatidică, românca se afla într-un turn de supraveghere a graniței și, înainte să fie împușcată, a apucat să avertizeze comandamentul armatei că Israelul este atacat dinspre Gaza.

Lev Asaf este vărul tatălui fetei ucise de teroriști. FOTO Iulian Bunilă
Lev Asaf este vărul tatălui fetei ucise de teroriști. FOTO Iulian Bunilă

Unchiul tinerei Iael Leibușor este stabilit în comuna buzoiană Breaza și a aflat despre tragedia abătută peste familia sa mai întâi din presa de la Tel Aviv, apoi de la mama și frații fetei.

Trupul tinerei a fost găsit într-o unitate de graniță de lângă Ashkelon, alături cadavrele altor 20 de femei soldat care fuseseră ciuruite de atacatori. Iael era într-un turn de supraveghere atunci când militanții palestinieni au luat cu asalt zidul de la hotar.

„A fost prima care a văzut mișcări suspecte, anunțând pe cei de la bază, de jos, au tras sirena imediat și i-au spus coboară și intră aici. A spus nu, nu, trebuie să văd, trebuie să supraveghez, să văd ce e”, ne mărturisește Lev Asaf, unchiul lui Iael Leibușor.

Lev Asaf este stabilit în Breaza, Buzău. FOTO Iulian Bunilă
Lev Asaf este stabilit în Breaza, Buzău. FOTO Iulian Bunilă

Tânăra, care avea grad de caporal, a fost ucisă în schimbul de focuri cu atacatorii. Iael Leibușor a apucat să dea alarma în comandamentul din Ashkelon al armatei israeliene. Sacrificiul fetei a produs multă tristețe printre rude dar și revoltă.

Lev Asaf a fost anunțat de rudele din Israel despre tragedie. SURSA I. Bunilă
Lev Asaf a fost anunțat de rudele din Israel despre tragedie. SURSA I. Bunilă

Unchiul tinerei caporal este profund dezamăgit de serviciile secrete israeliene, din cauza cărora nepoata lui și toți militarii au fost luați prin surprindere de teroriști.

„Ele stăteau într-un buncăr special care probabil a fost atacat și au fost ucise pentru că, îmi dau seama că a fost o neglijență totală de pază generală, o relaxare, o greșeală totală. Ele erau cele care supravegheau, ele se uitau pe ecran câte 24 de ore pe zi și dădeau informațiile necesare și notau orice”, precizează unchiul lui Iael.

image

Iael Leibușor s-a născut în familia unor cetățeni români de etnie evreiască, plecată în 1963 din Piatra Neamț și stabilită în Ashkelon, sudul Israelului. Lev Asaf ne spune că în casa verilor săi, unde au copilărit Iael și frații săi, se vorbea fluent limba română.  

„În primul rând, pentru familia noastră este un erou care a servit țara și, în afară de asta, avem în familie mulți piloți, mulți luptători, mulți tanchiști. Avem în armată foarte mulți comandanți și luptători de origine română care de-a lungul anilor s-au sacrificat pentru țara asta”, declară Lev Asaf.

Tânăra caporal Iael Leibușor a fost înmormântată zilele trecute, cu onoruri militare.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite