Israelian cu afaceri în România: „Încet-încet toată lumea va trebui să introducă buncăre în apartamente”

0
Publicat:

Printre sutele de pasageri care au părăsit Israelul în aceste zile cu destinația România s-a aflat și un om de afaceri cu investiții în țara noastră. Lev Asaf stă de câțiva ani în comuna Breaza, județul Buzău, unde coordonează construcția unui sat destinat jucătorilor de golf.

Lev Asaf locuiește în comuna buzoiană Breaza. FOTO Iulian Bunilă
Lev Asaf locuiește în comuna buzoiană Breaza. FOTO Iulian Bunilă

Se afla însă alături de familie și prieteni, în Israel, când țara sa a fost atacată de teroriștii Hamas. Are casa în orașul în care s-a născut Benjamin Netanyahu, premierul Israelului. Lev Asaf spune că juca golf alături de câțiva prieteni atunci când începea atacul în sudul țării.

„Am primit mesaje pe telefon să oprim jocul. Neavând niciun fel de date, cine participă, ce se întâmplă, și din cauza cenzurii armatei, neavând posibilitatea de a da știri exacte, au ținut populația timp de opt ore, până la ora două, trei după-amiază fără informații, fără a da lămuriri. De pe rețelele sociale am aflat că 22 de așezări plus două orașe se desfășoare lupte”, spune Lev Asaf.

Lev mărturisește că sâmbătă a stat multe ore cu emoții, deoarece nu primea informații despre fratele său care locuiește cu familia într-unul dintre orașele atacate de Hamas dinspre Fâșia Gaza.

„Am un frate în Așdod, care are membri ai familiei în Askelon, orașul cel mai apropiat de Gaza. Ei sunt obișnuiți și spun că se protejează, fiindcă au buncăr care e antirachete. Cred că încet-încet toată lumea va trebui să introducă aceste buncăre în apartamente”, spune Lev Asaf.

Omul de afaceri locuiește în Breaza și spune că, dacă va fi nevoie, își va aduce toată familia în România. Lev are 76 de ani și nu mai poate fi înrolat, însă fiul său și cei doi gineri sunt piloți de elicoptere în rezervă. Sunt dispuși oricând să îmbrace iar uniforma Forțelor Aeriene Israeliene, dacă va fi nevoie. Lev Asaf este aproape sigur că urmează un război dur în Orientul Mijlociu.

„Am impresia că au acum ocazia de a rezolva problemele cu cei care ajută Rusia. Iranul e unul dintre ei. America a adus portavionul în apropierea conflictului așa că lucrurile sunt peste deciziile locale. Vor fi implicate mai multe țări. De data asta nu va rămâne ceva local”, crede Lev Asaf (foto jos).

image

Cetățeanul israelian, afacerist de câțiva ani în România, țară din care se trag strămoșii săi, a decis să revină la casa sa din România mai repede decât planificase, pentru a prinde liniile aeriene încă deschise. Lev a fost uimit să constate că majoritatea pasagerilor din avionul său, operat de compania israeliană, turiști români sau evrei vorbitori de limba română.

Am avut emoții, pentru că nu eram sigur dacă compania de zbor va efectua curse. În zborul de ieri cred că 70 la sută erau români, care s-au întors în România. Erau foarte mulți, ținând cont că de obicei din Israel spre Otopeni în fiecare zi sunt aproximativ cinci zboruri numai cu compania El Al. E o line foarte ocupată”, spune Lev Asaf. 

Soția și una dintre fiicele sale, Michal, au rămas în Israel și sunt implicate în acțiuni voluntare pentru sprijinirea refugiaților din zona de conflict. Fata este psiholog și a mobilizat o caravană de terapeuți care preiau civilii traumatizați de experiențele trăite de sâmbătă încoace.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite