Cum renaşte olăritul pe Valea Buzăului. Primele femei olar, angajate la Şcoala de la Colţi FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Aluniş Art Center
Sursa Aluniş Art Center

Mihaela Coman şi Mădălina Tache sunt primele femei olar din Buzău, prin programul de educaţie al Şcolii de Olărit de la Colţi. Sub îndrumarea a doi artişti rezidenţi, cele două doamne învaţă arta ceramicii, ajută la crearea primelor vase din atelierul şcolii şi vor ţine cursuri şi ateliere menite să revitalizeze meşteşugul.

Olăritul, o ocupaţie străveche, aflată la limita între meşteşug şi artă, supravieţuieşte datorită meşterilor populari. 

Printre aceştia se vor afla şi Mihaela Coman şi Mădălina Tache, localnice din comuna Colţi care, în acest moment, urmează cursurile de formare de asistent olar pentru a deveni primele femei din Buzău care practică acest meşteşug, pierdut în urmă cu 30 de ani. 

Odată cu încheierea cursului de formare, acestea vor susţine atelierele de olărit de la Şcoala de Olărit de la Colţi.

Mihaela Coman, unul dintre viitorii asistenţi olari, are 46 de ani, s-a născut şi a copilărit în Aluniş cu soţul şi are o fiică de 25 de ani. 

buzauscoalaolaritfemei

După căsătorie, a locuit la Nehoiu unde a lucrat la fabrica de mobilă Nikmob timp de 19 ani ca şef de formaţie. Când fabrica a intrat în faliment, a hotărât să se întoarcă în satul unde doreşte să lucreze şi să contribuie la bunăstarea familiei şi comunităţii.

Mădălina Tache are 35 de ani, născută în Colţi şi, apoi, căsătorită în Aluniş. Are o fată de 8 ani şi un băiat de 15 ani. 

Mădălina a fost nevoită să abandoneze studiile liceale din cauza problemelor financiare ale familiei care nu a avut posibilităţi să îi susţină pe ea şi pe fratele ei mai mic la şcoală. Mădălina este o persoană ambiţioasă, răbdătoare şi se bucură enorm de şansa de a învăţa arta olăritului.

buzauscoalaolaritfemei

Şcoala de Olărit de la Colţi este un proiect care îşi propune reînnoirea tradiţiei ceramicii pe Valea Buzăului înfiinţând primul atelier de olărit în Colţi deschis ca spaţiu de lucru artiştilor în regim de rezidenţă şi şcoală. 

Acest proiect este parte integrantă din eforturile Centrului de Artă Aluniş de a promova un turism responsabil în Munţii Buzăului şi de a creşte comunitatea locală prin artă şi cultură respectând şi integrând tradiţiile şi elementele autentice româneşti ale zonei.

buzauscoalaolaritfemei

Şcoala de Olărit de la Colţi cuprinde documentarea ceramicii vechi şi recreerea liniei identitare de patrimoniu cultural local pentru a servi drept bază de lucru pentru toate obiectele create la Colţi, ceramică ce va fi reintrodusă în circuitul comercial, desfăşurarea de cursuri şi ateliere pentru copii şi adulţi, şi construcţia casei de rezidenţă a şcolii ce va servi drept atelier, rezidenţă, şcoală pentru artişti români şi, în acelaşi timp, punct de atracţie turistică în zonă.

buzauscoalaolaritfemei

În prezent, Asociaţia Centrul de Artă Aluniş este cel mai mare angajator din zonă, având 13 persoane angajate cu forme legale, dintre care 12 sunt femei.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite