Romii care locuiesc în cocioabele de pe prundul Buzăului refuză să se mute în locuinţele modulare din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Cinci familii de romi care locuiesc în bordeie improvizate lângă podul Vadu Paşii refuză soluţia primăriei de a-i muta în modulele de locuit amplasate la marginea cartierului Simileasca. Preferă condiţiile jalnice de pe prundul râului Buzău, spunând că locuinţele municipalităţii, mai precis containerele, nu sunt adecvate pentru ei. În plus, nu sunt mulţumiţi nici de zona în care au fost amplasate locuinţele modulare.

În micuţa colonie locuiesc 30 de persoane, dintre care 15 copii, înrudiţi cu toţii. Ei şi-au improvizat adăpost pe un teren de la marginea oraşului, în apropiere de podul Vadu Paşii. Cei mai norocoşi stau într-o construcţie părăsită din zid, iar ceilalţi şi-au încropit barăci din scânduri, cartoane şi tablă.

Au locuit zeci de ani pe strada Victoriei, într-un imobil pe care l-au deteriorat în timp atât de tare încât nu mai avea mult până să se prăbuşească. Ulterior, au fost mutaţi de autorităţi într-o casă de pe strada Ion Colonel Buzoianu, locuinţa având aceeaşi soartă. A fost decisă evacuarea lor şi din această locuinţă, cei 30 de romi fiind nevoiţi să îşi improvizeze bordeiele pe prundul râului.

Pentru că s-au plâns mereu de condiţiile în care trăiesc, municipalitatea a achiziţionat pentru ei patru case modulare. Una dintre ele le-a fost oferită deja famiilor de romi, însă aceştia sunt nemulţumiţi şi refuză categoric. ”Mi s-a propus mie şi surorii mele dar am refuzat asemenea module pentru că nu e convenabil, nu e sursă de căldură, cu toate că sunt prevăzute cu apă, lumină. Am refuzat pentru că nu ne convine nici zona propusă de dânşii. Noi vrem o locuinţă normală, că nu suntem animale”, a spus Marian Nica, unul dintre locatari.

Nici strada pe care ar trebui să se mute şi nici modulele nu-i încântă pe oameni. Le este teamă şi de reacţia celor din cartier, despre care cred că ar agresivi cu ei. ”Eu am copiii la şcoală, aici, la şcoala 16 şi 6, avem medicul de familie aici, în oraş. Nu ne mutăm acolo unde ne-au propus. Dacă aducea modulele aici, aşa cum au promis, ne mutam în ele”, declară Florentina Cojocaru.

Reprezentanţii municipalităţii buzoiene spun că nu au alte soluţii pentru cele cinci familii de romi care locuiesc la marginea oraşului. Între timp, casele modulare amplasate pe strada Depozitului au fost atribuite altor buzoieni care nu au unde să stea.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite