Peste o sută de buzoieni au rămas deja fără cardurile de sănătate. Le-au pierdut ori le-au blocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BUZAU

Cardul de sănătate este încă o problemă pentru mulţi dintre noi. Dacă pentru unii, bucata din plastic reprezintă unealta diavolului, pentru alţii este un dispozitiv mult prea complicat. Potrivit CJAS Buzău, peste 140 de persoane au pierdut cardul ori l-au blocat, tastând greşit codul PIN.

Mai mulţi buzoieni au refuzat să primească cardul de sănătate. Chiar dacă de la 1 mai 2015 documentul va fi obligatoriu, aceştia nu au dorit să beneficieze de un card de sănătate, pe motive religioase. 

Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Buzău, cei care nu vor dori să intre în posesia unui card vor primi un alt document, cu o valabilitate de 3 luni.

Potrivit reprezentanţilor CJAS Buzău, nu mai puţin de 41 de cereri referitoare la decizia de a nu primi card au fost depuse la instituţie, toate pe motive religioase. Asta pentru că, în ultimele luni, mai multe organizaţii religioase au susţinut că CIP-ul acestor carduri conţine un număr diabolic, iar cuvântul „card”, citit invers, se transformă în „drac”. 

CNAS a decis ca cei care nu doresc să beneficieze de cardul de sănătate din motive religioase, sau alte astfel de motive, să primească o adeverinţă în locul documentului, valabilă pentru 3 luni. O dată la trei luni, asiguratul care nu doreşte card trebuie să obţină această adeverinţă.

De asemenea, deşi nici măcar nu s-a terminat distribuirea tuturor cardurilor de sănătate în judeţ, 146 de buzoieni şi-au pierdut cardul ori l-au deteriorat, acesta devenind astfel neutilizabil. În multe dintre aceste cazuri, oamenii au tastat greşit codul PIN de cel puţin cinci ori, cardul fiind blocat.  Aceştia pot intra în posesia unui nou card în urma unei cereri care trebuie depusă la sediul judeţean al Casei de Asigurări.

Costurile elibărării unui nou card de sănătate, în cazul celor pierdute sau deteriorate, sunt suportate de către asigurat.

La nivelul judeţului Buzău, până în prezent, au fost tipărite 326.131 de carduri de sănătate, fiind deja distribuite către asiguraţi peste 295.000.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite