Pesta porcină africană se extinde rapid în judeţul Buzău. Peste 16.000 de porci au fost eutanasiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virusul pestei porcine africane afectează din ce în ce mai multe gospodării buzoiene, iar cea mai afectată comună este Glodeanu Sărat. Aici, la începutul acestei săptămâni a fost depistat un nou focar, la o gospodărie aflată în apropierea celorlalte focare deja existente.

Până în prezent, în judeţul Buzău au fost stinse 104 focare. În total la nivelul judeţului au fost eliminaţi de la debutul bolii şi până în prezent un total de 16.056 de porci domestici şi 64 porci mistreţi afectaţi de boală. 

Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiţi de stat în condiţiile prevăzute de lege.

La această dată, pesta porcină africană în judeţul Buzău evoluează în două exploataţii comerciale şi şase exploataţii non profesionale. În mediul silvatic, la porcul mistreţ sunt înregistrate 64 de cazuri pe raza a 18 fonduri cinegetice

Joi, a fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane, la porcul domestic, într-o exploataţie comercială situată comuna Amaru. 

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti- Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit şi au instituit măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA într-o exploataţie comercială. 

Exploataţia respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport. În exploataţie au fost găsite decedate 35 de animale şi vor fi eutanasiate alte 6.551, iar cadavrele vor fi ecarisate.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău s-a întrunit joi, 8 octombrie 2020, prin audioconferinţă, şi a adoptat planul de măsuri privind controlul şi combaterea bolii, precum şi a zonelor de restricţii. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite