Militari ai vestitei Divizii 101 Aeropurtate a SUA, în parada de la Buzău VIDEO

0
Publicat:

Peste 3.000 de persoane au fost prezente joi, pe Calea Eroilor, din Buzău, la festivitatea organizată de Ziua Naţională a României. Demonstrația aeriană a lipsit din parada militară.

Americanii derulează exerciții cu militarii Diviziei 2 Infanterie „Getica”. SURSA Iulian Bunilă
Americanii derulează exerciții cu militarii Diviziei 2 Infanterie „Getica”. SURSA Iulian Bunilă

Festivitățile au debutat la ora 11.00 cu prezentarea onorului de către militari prefectului județului, Daniel Țiclea, și intonarea imnului național de către solista Alesia Predoiu alături de Muzica Militară a Diviziei 2 Infanterie Getica.

Parada militară a debutat în jurul orei 12.00 când, pe Calea Eroilor, au defilat peste 450 de militari și civili aparținând MApN, MAI, SRI și Poliției Locale. În deschidere, organizatorii au anunțat că cele zece aeronave care urmau să survoleze zona, rămân la sol, din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

În coloana de vehicule militare admirate de spectatori s-a aflat și sistemul HIMARS, modernul lansator de rachete, fabricat în Statele Unite, care a schimbat soarta războiului din Ucraina. De aproximativ doi ani, această armă se află și în dotarea Armatei Române. 

HIMARS este un sistem de rachete cu rază mare de acţiune, care pot lovi ţinte chiar din afara ţării.

În paradă s-au mai aflat maşinile de luptă ale infanteriei MLI – 84 M – „Jderul”, sistemele antiaeriene „Ghepard”, aruncătoarele de proiectile reactive nedirijate cu bătaie mare „LAROM”, precum și alte echipamente din dotarea marilor unități și unități din Garnizoana Buzău.

Pentru prima oară, în fața buzoienilor a defilat și un pluton de militari ai celebrei Divizii 101 Aeropurtate, a Statelor Unite ale Americii, divizie cu importante succese pe câmpul de luptă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Parte din acești militari derulează un program consistent de exerciții împreună cu militarii Diviziei 2 Infanterie „Getica”, cât și cu aliați de pe teritoriul țării noastre.

Ceremonia de Ziua Națională a României a fost organizată de către Garnizoana Buzău, în colaborare cu Instituția Prefectului, Consiliul Județean și Primăria Municipiului Buzău.

Parada a fost condusă de lt.col Silviu Costin Bălăceanu, de la comandamentul Diviziei, ofițer cu misiuni în Afganistan pentru care a primit titlul de veteran în teatrele de operații.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite