Mahalaua de pe strada inexistentă: 12 familii au format la marginea oraşului un minicartier într-o zonă care nu există pe nicio hartă a Buzăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă sunt proprietari pe pământul pe care şi-au construit casele, nu îşi pot face acte de identitate cu domiciliul real, nu pot să se racordeze la reţeaua de energie electrică şi nici la cea de apă.

În urmă cu şase ani, la marginea Buzăului, pe drumul către Vadu Paşii, în apropierea grădinilor de zarzavat ale legumicultorilor, 12 familii de romi şi-au cumpărat locuri de casă unde şi-au ridicat locuinţe. Nu şi-au imaginat că vor fi complet ignoraţi de autorităţi şi că nu vor primi nici măcar nume la stradă sau numere la case.

Pe planul de amplasament şi delimitare a imobilelor, la secţiunea adresă, proprietarii au trecute numărul parcelei şi al tarlalei, nicidecum strada şi numărul.

"La noi zona figurează ca fiind în intravilanul municipiului. Acolo nu figurează nicio stradă, case, nu e nimic pentru că nu am reuşit să întocmim planul urbanistic zonal. De doi ani încercăm să rezolvăm această problemă dar nu cred că vom reuşi prea curând pentru că puterea financiară este destul de redusă", ne-a declarat Victor Alexandru, director de urbanism în cadrul Primăriei Buzău.

De la acest aspect pornesc toate problemele oamenilor care locuiesc în zonă. Nu îşi pot face documente de identitate la domiciliul real pentru că adresa la care locuiesc nu există, nu pot face contract cu Electrica pentru iluminat, sau cu societatea de salubrizare, nu sunt racordaţi la reţeaua de apă şi, în caz de nevoie, nu pot solicita ambulanţa sau pompierii.

"Fiecare dintre noi am făcut actele de identitate pe diverse adrese, ne rugăm de unul şi de altul să ne ia în spaţiu pentru că noi, deşi avem locuinţe şi suntem proprietari pe pământ, nu avem adresă, în acte noi nici nu existăm aici. Dacă avem nevoie să chemăm salvarea sau pompierii, nu pot ajunge pentru că nu ştiu unde suntem, trebuie să ieşim înaintea lor", ne-a declarat Liliana Nica, unul dintre proprietarii caselor din zonă, mamă a şase copii.

Şi cu apa oamenii se descurcă foarte greu şi sunt nevoiţi să care de la vecinii care îşi fac milă de ei.

"Am doi copii mici, pe care trebuie să îi spăl şi să le fac de mâncare. Nu am nici pompă şi în fiecare zi ies pe stradă şi sunt nevoită să merg din poartă în poartă la vecini ca să mă rog să îmi dea câte un bidon, câte o găleată, ca să mă pot descurca. Dacă am fi şi noi racordaţi la reţea, am plăti şi nu ar mai fi nicio problemă", ne-a declarat Monica Asan.

În ciuda faptului că nu au condiţii, oamenii se străduiesc să păstreze curată zona în care locuiesc, în speranţa că cine se va gândi să treacă şi pe la ei să îi întrebe ce probleme şi ce nevoi au.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite