Judeţul Buzău pierde locuri în Parlament după recensământ

0
0
Arhivă adevarul.ro
Arhivă adevarul.ro

Scăderea semnificativă a populaţiei judeţului Buzău, potrivit primelor date ale recensământului, prezentate de Institutul Naţional de Statistică, va duce şi la scăderea numărului de mandate de parlamentar din judeţ.

Potrivit legii, norma de reprezentare pentru Camera Deputaţilor este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru Senat, de un senator la 168.000 de locuitori. 

Având în vedere acest lucru, dar şi faptul că judeţul numără acum, potrivit INS, puţin peste 393.000 de locuitori, Buzăul va pierde un mandat de senator şi unul de deputat.

O situaţie similară se înregistrează şi în cazul municipiului Buzău, care nu va mai depăşi pragul de 100.000 de locuitori.

Primele date arată că municipiul numără acum puţin peste 95.000 de locuitori şi va trece la un rang inferior, respectiv va deveni oraş de rang III, faţă de rangul II în prezent. 

Mai mult, potrivit  Codului Administrativ, la o populaţie sub 100.000 de locuitori, oraşul Buzău va fi reprezentat, în Consiliul Local Municipal, de 21 de consilieri locali, faţă de 23 în prezent.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău


Ultimele știri
Cele mai citite