Frica de sărăcie a golit hypermarketurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Speriaţi de anunţatul tăvălug al scumpirilor, mulţi buzoieni şi-au făcut stocuri de alimente înainte de creşterea TVA-ului. Marile magazine au rămas cu rafturile goale după asaltul buzoienilor din ultimele două zile. Preţurile au crescut astăzi cu aproximativ 4,2 la sută, scumpire generată de creşterea TVA cu cinci puncte procentuale.

Fără deosebire, tineri sau bătrâni, pensionari sau patroni, foartre mulţi buzoieni au pândit aseară rafturile din hipermarketuri, în căutare de ulei, zahăr, făină sau orez la preţuri încă nemodificate.

Valul de vânzări a întrecut capacitatea comercianţilor de la magazinul Kaufland de a pune marfa în rafturi. Ca într-un coşmar al apuselor vremuri comuniste, oamenii s-au îngrămădit să pună mâna pe produse înainte ca acestea să fie ridicate în standuri.

La zahăr, se mai găsea doar cel pudră sau cel brun, la fel s-a întâmplat la făină şi orez, de unde se mai puteau cumpăra doar sortimentele cele mai scumpe. La raioanele cu ulei, au rămas expuse doar câteva sticle din produsele  “premium”, mai scumpe cu aproximativ doi lei decât cel al mărcii proprii din hypermarketul respectiv, cea mai ieftină. “E ca pe vremea lui Ceauşescu. N-am pomenit aşa sărăcie lucie ca la Buzău. Merg la Focşani şi am zis că o să-mi fac cumpărăturile aici, dar n-am mai găsit nimic pe rafturi. Nici zahăr, nici făină, ulei mai area doar de-ăla scump. Au năvălit la cumpărături de parcă nu sunt normali”, a declarat Victoria Tănase (61 de ani).

Pensionarii sau şomerii care au ajuns mai târziu în hipermarketuri s-au plâns nu au mai putut să-şi umple debaraua pentru simplul fapt că nu au mai găsit ulei sau zahăr din mărcile cu preţ mic.“Ne este frică de scumpirile astea şi am venit să ne facem provizii. Ne-am fi dorit să cumpărăm mai mult ulei, dar n-am mai apucat decât zece sticle. Am 55 de ani, sunt şomer şi trăiesc din pensia mamei mele, pentru noi orice leuţ contează. Mă chinui de trei ani să mă angajez fără să reuşesc şi nu ştiu cum o să ne descurcăm”, a spus Veron Pinghel(55 de ani) din Buzău.

Şi patronii de chioşcuri alimentare din mediul rural spun că au cumpărat cantităţi mult mai mari ca de obicei, pentru a-şi face stoc înainte de scumpire.
Am încercat să iau ulei, dar n-am mai găsit. Am cumpărat făină de câteva sute de lei şi orez ca să mă pregătesc de criză”, a declarat Grigore Stroe, patron al unui mic magazin în comuna Clondiru.

Astăzi, lucrurile au reintrat în normal în ceea ce priveşte aprovizionarea raioanelor cu produsele extrem de căutate aseară.

Preţurile s-au modificat, dar nu au crescut foarte mult. Un litru de ulei marca „Vitae d’oro”, costă acum 3,95 lei, faţă de 3,79 cât era preţul aseară, ceea ce înseamnă o scumpire cu 4,2 la sută.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite