Film despre Gică Baciu, românul vivace la 100 de ani, selecționat la cel mai mare festival cinematografic rural din Europa

0
Publicat:

Gică Baciu, un țăran din Mânzălești, Buzău, duce o viață extrem de activă la cei 100 ani ai săi. Un scurtmetraj care îl are protagonist pe bătrân a fost selecționat la Agrofest, Slovacia, cel mai mare festival de film rural din Europa.

Domnul Gică muncește ca-n tinerețe. SURSA Ținutul Buzăului
Domnul Gică muncește ca-n tinerețe. SURSA Ținutul Buzăului

Filmul realizat pentru a promova valorile umane și materiale din Ținutul Buzăului, cel mai nou geoparc UNESCO, îl prezintă pe nea Gică la muncă, la cosit și strâns fân. Buzoianul i-a cucerit pe membrii comisiei de selecție.

„Scurtmetrajul realizat de Buzău Land Productions, 'Bătrânul şi iarba', a fost selecţionat la cel mai mare festival de film rural din Europa: Agrofest din Slovacia. În doar 6 minute am comprimat un ritual ancestral (cositul şi strânsul fânului) făcut de un personaj deja legendar, Nea Gică, care are 100 de ani! Vigoarea incredibilă şi pofta de viaţă contagioasă a buzoianului nostru au cucerit comitetul de selecţie. Scurtmetrajul va fi proiectat şi în sală, dar şi online: ttps://vimeo.com/event/2475447 unde îl puteţi vedea pe data de 6 octombrie, de la ora 22.04. Îl vom difuza şi noi de îndată ce-şi va termina circuitul festivalier”, este mesajul postat pe Facebook de coordonatorii Ținutului Buzăului. 

Buzău Land Productions realizează filme legate de inepuizabilul, dar şi prea puţin cunoscutul Ţinut al Buzăului, inspiraţi de oamenii, tradiţiile, locurile şi gastronomia sa, „cu bugete mici, dar cu energie, imaginaţie şi profesionalism ridicat”.

Gică Baciu, buzoianul din comuna Mânzăleşti care la vârsta de 100 de ani îşi întreţine gospodăria în care locuieşte singur, merge la cumpărături şi chiar la vânătoare, continuă să impresioneze prin vitalitatea sa.

Pe 4 mai 2022, Gheorghe Baciu a împlinit 100 de ani, însă este cel puţin la fel de vioi ca vecinii lui cu trei, patru decenii mai tineri. Nea Gică, aşa cum îi spun apropiaţii, se îngrijeşte singur de gospodărie. Merge la cumpărături în sat şi chiar sapă în grădină. Tocmai şi-a construit un gard trainic din sârmă care trebuie să ţină departe animalele sălbatice care vin din pădure.

Bătrânul declară că se simte bine şi în ciuda vârstei înaintate se poate deplasa fără probleme. Uneori se mai ajută de un băţ, pentru că îl mai dor picioarele.

Bărbatul de 100 de ani are o mare pasiune, vânătoarea. Atunci când îi vin colegii în zonă, se încăpăţânează să îi însoţească, doar când ştie că nu are prea mult de urcat pe munte. Mărturiseşte că viaţa a devenit o povară, dar că îşi menţine psihicul întreg făcând haz de vârsta sa.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite