Un buzoian a pariat pe cultivarea smochinelor si a câștigat. Este favorizat de clima în schimbare
0Culturile exotice de smochine încep să se dezvolte în România, pe fondul condițiilor climatice favorabile. În timp ce seceta produce pagube uriașe în sectorul agricol clasic, există români care au reușit să întoarcă cu succes capriciile naturii în favoarea lor. Cu pasiune și multă muncă, un buzoian a pus pe picioare în mai puțin de doi ani o livadă de smochini, unică în Muntenia.
Culturile de smochin reprezintă o ramură de nișă a pomiculturii din România. Cultivat pe scară largă în Turcia, Grecia, Italia și Portugalia, acest fruct a prins adepți în ultimii ani și la noi în țară. Smochinii sunt ușor de cultivat, produc o cantitate mare de fructe, nu au dăunători, nu fac flori și, cel mai important, se descurcă și cu puțină ploaie.
„Seceta este bună pentru acest pom. Este important însă să ningă iarna, pentru că dacă nu ninge iarna ar putea suferi. Pământul este deficitar din punct de vedere al umidității, de care au nevoie chiar și aceste plante care sunt obișnuite cu terenurile mai uscate”, spune Valentin Badea, cultivator de smochini din Buzău.
Fiind vorba despre o cultură exotică, precipitațiile abundente și temperaturile scăzute produc pagube, motiv pentru care cultivatorii sunt nevoiți să protejeze pomii, învelindu-i cu folii, mai ales iarna.
„În ultima perioadă au început să fie cultivați și în zona noastră, pentru că iernile au fost mai blânde. O atenție deosebită trebuie acordată însă înghețurilor puternice, căderilor mari de zăpadă, plantațiile tinere având nevoie de protecție”, declară Costel Vânătoru, cercetător la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău.
Cel mai vechi fruct cultivat de om vine și cu alte provocări. Deoarece la maturitate smochinii produc o cantitate mare de fructe, nu există o tehnologie specifică la care producătorii români să poată apela pentru culegerea lor, iar recoltarea manuală impune forță de muncă greu de găsit.
„Culegem smochini de ceva timp, le cunoaștem și ne dăm seama după coajă care e coaptă. Le adunăm cu atenție pe cele coapte, iar celelalte rămân pe ramură încă două, trei zile, până se coc și ele”, ne explică o culegătoare din Buzău.
Piață de desfacere a fructelor de smochin nu este încă dezvoltată în România. Uscate sau proaspete, în dulcețuri și în sucuri, smochinele sunt din ce în ce mai căutate, având efecte miraculoase pentru sănătate. Iar la Buzău, livada de smochini este bio, nefiind folosite îngrășăminte chimice.
„Nu am întâmpinat greutăți din punctul de vedere al dăunătorilor , chiar dacă sunt în câmp iar pe lângă mine este cultură mare de cereale în care există dăunători. Eu am încercat să certific fructul în sine ca fiind bio, însă din nefericire birocrația și costurile sunt foarte mari și mă țin pe loc deocamdată”, spune Valentin Badea.
În livada cu smochini aflată la periferia municipiului Buzău sunt invitați la cules toți cei care doresc fructe proaspete și benefice sănătății. Aici vor avea posibilitatea să-si adune singuri smochinele pe care doresc să le cumpere și pot mânca pe săturate, gratuit.