Doi lei costă să închiriezi o bicicletă inteligentă în Buzău pentru o oră. Sistemul este unic în Europa de Est

0
Publicat:

Buzăul a intrat în rândul orașelor din România în care deplasarea se poate face cu biciclete care pot fi închiriate din stații inteligente. Din păcate, încă din prima zi de la inaugurarea sistemului au apărut și primele acte de vandalism.

Bicicletele sunt repartizate în aproape 50 de stații. FOTO Primăria Buzău
Bicicletele sunt repartizate în aproape 50 de stații. FOTO Primăria Buzău

Buzăul deține primul sistem din Europa de Est care folosește trei tipuri de biciclete pentru toate categoriile de utilizatori: persoane cu dizabilități locomotorii, seniori, care nu pot folosi bicicleta cu două roți, și pentru toate celelalte persoane active, care folosesc bicicleta cu două roți, de la părinți, copii cu vârsta de peste 18 ani și bunici.

De miercuri, 15 noiembrie 2023, cele 475 de biciclete cumpărate cu fonduri europene pot fi închiriate pentru suma de 2 lei pe oră. Jumătate dintre ele au fost închiriate încă din prima zi, iar cea mai lungă distanță parcursă a fost de 35 de kilometri, adică până la Vulcanii Noroioși.

„Aseară am înregistrat primul record. O persoană a înregistrat o bicicletă și s-a dus până la Vulcanii Noroioși și a venit cu bicicleta înapoi”, a declarat primarul Constantin Toma din Buzău, la inaugurarea proiectului.

Pentru a putea folosi bicicletele municipalității, utilizatorul are două modalități. Prima, și cea mai simplă, ar fi prin accesarea aplicației NextBike la care se asociază un card bancar.

O altă variantă este obținerea unui card. Acesta se poate ridica de la Centru Info Turism, din Piața Dacia, la o săptămână după ce s-a depus o cerere în acest sens la sediul primăriei. Cardul poate fi folosit la totemul aflat la fiecare stație de biciclete.

„Este un sistem complet independent energetic, care are un sistem integral digital de închiriere cu toate variantele de acces la sistem: acces prin intermediul unui card, acces prin intermediul unei aplicații mobile pe care o găsiți în magazinele google play și, de asemenea, puteți să vă înscrieți la Primărie pe o listă și va exista un card nominal cu care puteți avea acces asupra sistemului; cardul va fi ridicat de la centrul Inforturism”, a explicat Radu Dragomir, proiectantul sistemului.

În total, în oraș sunt 48 de stații, amenajate în special în zonele aglomerate și în apropierea parcurilor, cu un număr de 475 de biciclete, dintre care 16 triciclete pentru persoanele cu dizabilități, 22 pentru seniori, Buzăul fiind astfel primul oraș din Europa care are biciclete pentru toate categoriile de utilizatori.

Au fost montate automate de închiriere în tot orașul. SURSA Primăria Buzău
Au fost montate automate de închiriere în tot orașul. SURSA Primăria Buzău

Costul unei plimbări va fi de 1 leu pentru 30 de minute, suma fiind oprită de pe card chiar dacă durata de deplasare a fost mai mica. În momentul în care utilizatorul este înregistrat în sistem, i se vor debita de pe card 10 lei, bani ce vor reprezenta credit pentru deplasările ulterioare.

Velo City Buzău a costat 2,6 milioane de euro, 2% din fonduri fiind contribuția Primăriei Buzău și restul fonduri europene.

Încă din prima zi au apărut și primele acte de vandalism

Miercuri, 15 noiembrie 2023, în timp ce în centrul Buzăului avea loc recepția proiectului, într-un alt colț al orașului era abandonată prima bicicletă închiriată. Un buzoian a postat pe Facebook o fotografie cu o bicicletă aruncată pe un trotuar, în cartierul Dorobanți 2.

Bicicleta a fost abandonată între stații. SURSA Facebook.com
Bicicleta a fost abandonată între stații. SURSA Facebook.com

Firma care se ocupă de sistemul de închiriere a bicicletelor a identificat autorul faptei după datele de înscriere pentru închirierea vehiculului. Bicicleta a fost recuperată și urmează să fie atent verificată. În cazul în care a fost avariată, buzoianul care a abandonat-o va fi sancționat.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite