Demersuri ale primarului din Buzău de a obţine zece hectare de pădure în proprietatea municipalităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înarmat cu un document vechi, primarul Buzăului a declanşat războiul cu Romsilva, pentru a prelua în proprietatea municipalităţii toată pădurea în mijlocul căreia este amenajat Parcul Crâng. Argumentul edilului este acela că intrarea pădurii în patrimoniul Primăriei ar aduce, printre altele, un plus de valoare de 160 de milioane de euro, lucru ce poate fi folosit în momentul în care se contractează un credit pentru investiţii mari.

Constantin Toma a făcut deja demersuri pentru ca Parcul Crâng să reintre, cu acte, în proprietatea Primăriei, însă nu poate estima cât va dura întregul proces. Crângul Buzăului are o suprafaţă de 10 hectare. În sprijinul demersului său, Constantin Toma a postat pe pagina sa de Facebook copia Monitorului Oficial de la sfârşitul secolului al 19-lea care conţine două articole ce clarifică apartenenţa Crângului. Documentul este scris în limbajul specific acelei perioade:

„Art.1. Statul recunosce primăriei urbei Buzeu dreptul de proprietate asupra pădurei numită Crângul, situată în marginea oraşului Buzeu, cu condiţiune ca pentru tot-d’a-una să serve ca loc de preumblare şi înfrumuseţarea oraşului. Procesul intentat de Stat contra primăriei pentru revendicarea pădurei în cestiune rămâne stins.

Art.2. Administraţiunea domenielor şi a pădurilor Statului, prin înţelegere cu primăria Buzeu, va fixa şi va împietri hotar ele acestei păduri, prin punctele extreme ale periferiei sale, conform posesiunei actuale.”

Atunci când a lansat în spaţiul public intenţia de recuperare a Pădurii Crângului, şeful Palatului Comunal a susţinut că intrarea în patrimoniul Primăriei ar aduce, printre altele, un plus de valoare de 160 de milioane de euro, lucru ce poate fi folosit în momentul în care se contractează un credit pentru investiţii mari, prin girarea cu suprafaţa de 10 hectare, pe cât se întinde Crângul, aflat acum în administrarea Romsilva.

Intenţia primarului trezeşte suspiciuni printre adversarii politici care susţin că noul şef din Palatul Comunal ar avea interese ascunse şi că, odată ce municipalitatea va deveni proprietarul pădurii, oameni de afaceri apropiaţi edilului ar urma să exploateze Parcul, pentru a-şi spori averile sau pentru a-şi construi locuinţe. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite