De ce-i este greu Armatei să găsească rezervişti. Tineretul crede că înrolarea este egală cu pierderea unor libertăţi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa I. Bunilă
Sursa I. Bunilă

Armata Română se întăreşte cu un contingent de aproape 800 de rezervişti, iar primele anunţuri de recrutare au fost lansate în vara anului trecut. Nici jumătate dintre locuri nu s-au ocupat atunci, astfel că a fost anunţată o nouă selecţie a voluntarilor.

Dar perspectiva nu este deloc îmbucurătoare nici acum, chiar dacă solda promisă nu este una de ignorat. 

Andrei are 19 ani şi munceşte deja de doi ani, în construcţii. Are de terminat o postliceală şi spune că i-ar surâde după aceea o carieră în armată. Devine însă mai reţinut când realizează că ar putea pierde din bucuriile pe care le are acum.

„Nu mai ai voie să porţi cercei, nu mai ai voie să te tunzi model, aşa, deci trebuie să te tunzi scurt. Nu cred că merită. Lumea acuma este foarte rea şi nu merită să-ţi aperi ţara pentru alţii. Ei câştigă milioane şi ţie nu-ţi dau niciun leu”, spune buzoianul de 19 ani.

Pentru generaţia născută în era internetului şi a telefoanelor smart, armata pare o sperietoare. Sebi şi Radu, doi amici de 18 ani, sunt convinşi că viaţa cazonă înseamnă doar trezit în zori, muncă multă şi restricţii greu de acceptat.   

„Armata înseamnă multe responsabilităţi, muncă multă. Depinde de salariu; dacă ar fi minim 3.000 de lei, ar fi bine. Dar, cu 1.800 de lei pe lună, nu m-aş băga. Mai bine mă duc la firme de curierat”, completează Radu. 

Sunt destui şi cei care spun că armata nu ar face altceva decât să le fure bucuriile tinereţii. Când ar mai avea ei timp să meargă în cluburi pentru a-şi etala îmbrăcămintea sau tunsoarea la modă? Sau cum ar putea sta departe de iubite, în perioadele de instrucţie?

„Nu m-aş angaja niciodată. Nu prea-mi place munca. Îmi place să stau şi să vină banii”, bravează Sebi, un tânăr de 18 ani.  

„Viaţa trebuie trăită, că doar una ai, nu mai multe. Consider că nu e normal şi degeaba câştigi un salariu, o soldă, dacă nu poţi să-i cheltui cum vrei”, spune un alt tânăr de 24 de ani, din Buzău.

Ministerul Apărării continuă anul acesta campania de recrutare a rezerviştilor voluntari şi scoate la concurs 444 de astfel de posturi de maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi, disponibile în 15 judeţe. 

Procesul de recrutare şi selecţie pentru seria suplimentară de rezervişti voluntari are loc până pe data de 21 ianuarie 2022. 

„Este ca o tabără cu caracter militar, dar tinerii nu prea se aliniază la treaba asta. Ei sunt mai libertini, sunt cu altă viaţă, vorbim de generaţia internetului. Dar armata este un lucru frumos şi sănătos”, conchide un bărbat trecut de 50 de ani, cu stagiul militar satisfăcut înainte de Revoluţie. 

Rezerviştii vor avea de încasat după perioada de instrucţie, când stau acasă, aproximativ 540 de lei. Un subofiţer rezervist voluntar va încasa 720 de lei. 

De asemenea, cât timp este în programul de instruire iniţială sau periodică, voluntarul primeşte soldă întreagă, ca orice militar profesionist, adică 1.857 de lei, în cazul unui soldat, şi 2.400 de lei pentru un subofiţer.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

În caz de conflict militar, România e în pericol: De ce nu avem rezervişti voluntari chiar dacă Armata i-ar plăti să stea acasă

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO 

Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite