Cum arată grajdul mobil, inventat la Buzău, unde păsările cresc pe păşune, ca-n curtea bunicilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grajdul tip seră funcţionează de câteva luni
Grajdul tip seră funcţionează de câteva luni

Un cuplu de tineri antreprenori din Braşov a descoperit cea mai bună soluţie de a produce carne de pui sănătoasă, ca cea din ograda ţăranilor, dar la scară mare, apropiată de cea industrială. Cosmina şi Şerban Dinu au inventat un grajd mobil, asemenea unei sere, în interiorul căruia 600 de păsări pe serie cresc direct pe păşune, unde au parte de o dezvoltare naturală şi lentă

Adăpostul este mutat zilnic, printr-o manevră care durează doar câteva minute. În timpul deplasării structurii metalice, unul dintre membrii familiei mână păsările, pentru a nu fi rănite. 

”Prin mutarea zilnică, ne asigurăm că păsările au în fiecare zi un aşternut curat. Nu stau niciodată în dejecţii, iar de aici rezultă o sănătate crescută. Nu avem nevoie să introducem medicamente iar după cum vedeţi păsările ajung pe următorul petec, pe lucernă proaspătă, şi o să-nceapă să radă tot”, explică Şerban Dinu.

Cosmina şi Şerban au înfiinţat anul trecut, la Gălbinaşi, în judeţul Buzău, prima microfermă de păsări păşunate din România. Anul acesta, tinerii antreprenori şi-au extins afacerea cu ajutorul unei sere mobile, de 12 metri lungime şi 6 metri lăţime, care nu are podea, astfel încât păsările să aibă contact cu verdeaţa de pe sol.

”Este un sistem natural de creştere a puilor direct pe păşune. Este practic o seră mare, ca o sanie, fără podea. Păsările, în felul acesta, sunt ferite de intemperii, de prădători, au acces la soare, la aer curat, pot să-şi manifeste instinctele naturale, să scormonească, să scărmăne, să-şi culeagă insectele, adică să aibă parte de o dietă omnivoră”, spune Şerban.

buzau

Sistemul de tip seră a fost construit de tatăl Cosminei Dinu, după un model schiţat de el

Adăpostul prevăzut cu tălpi asemenea celor de sanie poate fi mutat, cu toate păsările din interior, în doar trei-patru minute. Puii nu pot sta mai mult de o zi în acelaşi loc, pentru a permite solului să se regenereze rapid. 

”De exemplu, acum suntem în mijlocul unei lucerniere. Este ca un medicament, ca o bombonieră, cum spune socrul meu, din care păsările pot să-şi culeagă tot ce au nevoie, mai ales insectele. Vara, când avem probleme cu lăcustele, trecem cu acest tractor iar păsările sunt fericite că pot să scurme şi să-şi manifeste instinctul natural”, declară Şerban Dinu.
buzau

Investiţia în microferma avicolă din Gălbinaşi depăşeşte 10.000 de euro, din care cei mai mulţi bani au intrat în amenajarea centrului de sacrificare, construcţia adăpostului tip seră şi dotarea cu adăpătoare, hrănitoare, despărţitoare şi instalaţiile de curent şi apă. 

buzau

Cosmina Dinu este  specialist în politici şi management de mediu, iar Şerban Dinu, în IT, iar ferma avicolă dezvoltată de ei a devenit operaţională în iunie 2020, în perioada pandemiei. Au ales acest model de afacere, după ce au constatat că piaţa duce lipsă de carne de pasăre produsă în sistem gospodăresc. 

”Acest sistem de creştere prin păşunare uneşte două sisteme, cel gospodăresc şi cel industrial, şi ia ce e mai bun din fiecare. Rasa pe care o creştem noi este un hibrid de carne, standard în toată industria; însă prin acest sistem noi obţinem ce e mai bun din această rasă, o rasă care a fost selectată şi crescută de-a lungul zecilor de ani pentru a oferi cât mai mult aport nutritiv şi cât mai multă carne pe masă de unitate de animal”, precizează Cosmina Dinu. 

buzau

Într-un astfel de sistem, cel puţin patru serii a câte 600 de păsări pot fi crescute anual. Proprietarii lor vor să omologheze invenţia şi să o multiplice, în cursul anului viitor. 

Sursa VIDEO: Şerban Dinu

Vă mai recomandăm să citiţi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite